Woensdag 1 september 2004 wordt de Nederlandse Octrooiraad, een onderdeel van het Bureau voor de Industriële Eigendom te Rijswijk opgeheven. In 1913 verleende de Raad het eerste octrooi op basis van de Rijksoctrooiwet 1910. Via deze wet toetste en verleende de Raad ruim 190.000 Nederlandse octrooien. De Nederlandse Octrooiraad verwierf internationale faam door de zorgvuldige, gedegen toetsing. Deze aanpak lag dan ook ten grondslag aan de toetsing voor het Europees Octrooi Bureau. Er mag daarom enerzijds worden gesproken van het afsluiten van een tijdperk en anderzijds van een voortzetting van dit werk in een ander kader.
Eerste en laatste octrooi
In 1913 werd het eerste octrooi verleend dat voor het Nederlandse grondgebied zou gelden, op ‘een werkwijze ter bereiding van dubbelzouten van morphine en narkotine voor therapeutisch gebruik’. Ruim 90 jaar later werd in juli 2004 het laatste getoetste octrooi 195098 voor ‘een werkwijze voor het vormen van een samenhangende vuurvaste massa op een oppervlak van vuurvast materiaal op basis van een siliciumverbinding’ getekend.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
Leden van de Octrooiraad
Leden van de Octrooiraad hebben inmiddels een nieuwe functie binnen het Bureau voor de Industriële Eigendom gevonden, hebben gebruik gemaakt van een VUT-regeling of zijn met (vervroegd) pensioen gegaan. Bij de oprichting van de Octrooiraad werden er 12 leden aangesteld. Zij werden officieel benoemd door Hare Majesteit de Koningin. In de loop der jaren bestond de Octrooiraad uit maximaal 40 leden en maximaal 50 plaatsvervangende leden. Alle leden van de Raad dienden een grote technische expertise op het gebied van elektrotechniek, chemie of werktuigbouwkunde te bezitten. Bij de toekenning van het laatste octrooi in 2004 bestond de Octrooiraad nog uit 10 leden.
Rijksoctrooiwet 1995
Per 1 september 2004 verleent het Bureau voor de Industriële Eigendom alleen octrooien op grond van de Rijksoctrooiwet 1995. Dit type octrooi biedt de Nederlandse innovatieve ondernemer een snel, eenvoudig en goedkoop alternatief naast een Europees verleend octrooi, dat wel vooraf wordt getoetst. De octrooien kennen een looptijd van zes of van twintig jaar; jaarlijks verleent het Bureau I.E. zo’n 3.000 octrooien. Er zijn momenteel ruim 130.000 octrooien van kracht voor het Nederlandse grondgebied. Daarmee is het octrooisysteem een essentieel onderdeel in het Nederlandse innovatiebeleid.