Het Internationaal Strafhof (ICC), dat formeel sinds 1 juli 2002 in Den Haag zetelt, heeft maandag zijn eerste tenlastelegging gepubliceerd. Daarin wordt Thomas Lubanga Dyilo beschuldigd van oorlogsmisdaden als het ronselen en inzetten van kindsoldaten in de Democratische Republiek Congo (RDC).
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
De vroegere Congolese militieleider Lubanga is sinds maart de eerste en tot nu toe enige verdachte in handen van het ICC. Tot nu toe was er tegen hem slechts een summier arrestatiebevel wegens het ronselen en inzetten van kindsoldaten.
Die beschuldiging is nader uitgewerkt in de tenlastelegging, een document van 24 pagina’s. De tenlastelegging heeft betrekking op de periode van juli 2002 tot december 2003. Lubanga, een etnische Hema, was toen leider van de militie FPLC in het Congolese district Ituri.
ICC-hoofdaanklager Luis Moreno Ocampo is momenteel niet in Den Haag. Plaatsvervangend ICC-hoofdaanklaagster Fatou Bensouda presenteerde de eerste tenlastelegging van het Strafhof maandagmiddag tijdens een persconferentie. Volgens haar was de FPLC ‘een van de gevaarlijkste milities in Ituri’.
De Gambiaanse wees erop dat er op een gegeven moment naar schatting maar liefst 30.000 kindsoldaten waren in de RDC, een van de hoogste aantallen wereldwijd. Volgens de VN zijn er van januari 2004 tot mei 2006 meer dan 18.000 kindsoldaten vrijgelaten in Congo. ‘Duizenden anderen konden zelf ontsnappen’, aldus Bensouda.
Zij wees op de blijvende schade die kindsoldaten oplopen, en noemde het ronselen en inzetten van kindsoldaten ‘een van de meest gruwelijke en moreel verwerpelijke’ bijverschijnselen van oorlog, iets dat ‘de levens en de toekomst van duizenden kinderen wereldwijd vernietigt’.
Naar verwachting op 28 september houdt het ICC zijn eerste zogeheten ‘bevestigingshoorzitting’. Lubanga en zijn verdediging krijgen dan de gelegenheid zich te verweren tegen de tenlastelegging. Pas daarna beslissen de rechters van de Kamer van Vooronderzoek of het ook tot een proces komt.