Voor alle vormen van dienstverlening aan huis kan sprake zijn van een dienstbetrekking. Men moet dan als particuliere opdrachtgever loonheffingen inhouden en afdragen. Tot en met 2006 geldt een vrijstelling voor de loonheffingen voor dienstverlening aan huis volgens de regeling voor huispersoneel. Vanaf 1 januari 2007 geldt een vrijstelling voor de loonheffingen volgens de nieuwe regeling dienstverlening aan huis. Deze nieuwe regeling is als volgt.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
Dienstverlening op niet meer dan 3 dagen per week
Bij de regeling voor dienstverlening aan huis hoeft men geen loonheffingen in te houden en af te dragen, als de dienstverlener doorgaans op maximaal 3 dagen per week bijwerkt. Het maakt niet uit hoeveel uur per dag gewerkt wordt.
Voorwaarde is dat de dienstverlener ten minste 90% huishoudelijke taken doet die men anders zelf zou doen, zoals:
- schoonmaken van de woning, wassen en strijken en koken en afwassen;
- oppassen op de kinderen;
- uitlaten van de hond;
- onderhouden van de tuin;
- uitvoeren van klein onderhoud aan de woning;
- fungeren als privéchauffeur;
- uitvoeren van allerlei klusjes, bijvoorbeeld boodschappen doen en ophalen van medicijnen;
- verlenen van zorg, al of niet via een persoonsgebonden budget, of alfahulp.
Dienstverlening aan huis hoeft niet altijd in of rond de woning te gebeuren. Zo mag oppassen ook plaatsvinden in de woning van de kinderoppas. Het kan ook zijn dat men hulpbehoevend is en tijdelijk ergens anders verblijft. In dat geval mag de zorg plaatsvinden op de locatie waar men tijdelijk verblijft.
Als de dienstverlener minder dan 90% huishoudelijke taken doet, is de dienstverlener als werknemer in dienst. Men moet dan wel de loonheffingen inhouden en afdragen. Een uitzondering hierop geldt als men een praktijk aan huis heeft. De dienstverlener mag dan maximaal 40% van de totale werktijd voor de praktijk werken. Werkt de dienstverlener voor meer dan 40% voor de praktijk, dan gelden de gewone regels voor de loonheffingen.
Dienstverlening op meer dan 3 dagen per week
Als de dienstverlener doorgaans op meer dan 3 dagen per week werkt, is de dienstverlener als werknemer in dienst. Men moet dan de loonheffingen inhouden en afdragen. U moet dan ook de inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet vergoeden. Verder gelden de gewone regels voor de loonheffingen. Hierop zijn de volgende 2 uitzonderingen:
- Als voor de loonadministratie geen geautomatiseerd systeem gebruikt, mag men de vereenvoudigde loonstaat Dienstverlening aan huis gebruiken.
- Men hoeft maar eenmaal per jaar aangifte loonheffingen te doen.
De aangifte loonheffingen voor dienstverlening aan huis is dezelfde als die voor andere werknemers. Er is wel een aparte loonstaat voor dienstverlening aan huis. Deze wordt binnenkort toegezonden aan de inhoudingsplichtigen die over 2006 onder de regeling huispersoneel vallen. Er komt ook een aparte jaaropgaaf voor dienstverlening aan huis.