Fortis Groeivermogen heeft de zogenaamde ‘zorgplicht’ geschonden door onvoldoende informatie te verstrekken over de financiële risico’s van een viertal effectenleaseovereenkomsten. Dat heeft de rechtbank Utrecht bepaald in een collectieve actie die was aangespannen door de Vereniging Consument & Geldzaken en twaalf individuele deelnemers aan de effectenleaseproducten.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
De Vereniging stelde zich op het standpunt dat zes effectenleaseovereenkomsten die Fortis Groeivermogen aanbiedt misleidend zijn. Bovendien zou Groeivermogen de wettelijke zorgplicht hebben geschonden. De rechtbank komt tot de conclusie dat van misleiding geen sprake is. Voor gemiddeld geïnformeerde, omzichtige en oplettende potentiële deelnemers is de informatie die Groeivermogen over haar zes financiële producten verstrekte ‘niet voor verschillende uitleg vatbaar’ en kan dus niet als misleidend worden beschouwd, aldus de rechtbank.
Wel is de rechtbank van oordeel dat Groeivermogen voor wat betreft de Contracten GroeiVermogen, BeursVersneller, VermogensVersneller en KoerswinstStapelaar, ,,onrechtmatig heeft gehandeld vanwege de schending van de op haar als professionele partij en bij uitstek deskundig te achten partij rustende zorgplicht jegens haar particuliere cliënten.” De rechtbank vindt (samenvattend) dat in de informatie die over deze producten beschikbaar werd gesteld, potentiële deelnemers onvoldoende werden geïnformeerd over het risico’s van de producten, zoals het risico van het ontstaan van een restschuld bij een slechte koersontwikkeling en het verliezen van een deel van de inleg bij gelijk blijvende of licht stijgende koersen.
Bij de eveneens onderzochte contracten Millenniumversneller en JubileumClicker is de rechtbank van oordeel dat GroeiVermogen zo duidelijk op de risico’s had gewezen, dat hiermee wel aan de zorgplicht is voldaan.
De rechtbank is daarnaast van oordeel dat de Wet op het Consumentenkrediet (Wck) wél van toepassing is op deze effectenleaseovereenkomsten, maar dat dit niet kan leiden tot nietigheid van de contracten.
De rechtbank is van oordeel dat één van de deelnemers recht heeft op schadevergoeding. Hoewel de schade deels voor eigen rekening van de gedupeerde komt, moet Groeivermogen een bedrag van 2.286,24 betalen aan deze gedupeerde.