Iedereen die werkloos dreigt te worden, kan voortaan bij het vinden van een baan hulp van CWI (Centrum voor Werk en Inkomen) of UWV (Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen) krijgen al vóór de eerste werkloosheidsdag. Een werknemer moet wel aantonen dat hij binnen vier maanden op straat komt te staan.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
Dit is de kern van het Wetsvoorstel wijziging WW en Wet REA van minister De Geus van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Het wetsvoorstel volgt op een experiment met de vervroegde inzet van reïntegratiemiddelen voor mensen die worden bedreigd met ontslag. Dit experiment loopt nog tot 1 juli 2005. Het is de bedoeling dat de nieuwe wet per 1 juli 2005 in werking treedt.
Het doel van het vroegtijdig inzetten van hulp bij het vinden van een baan is te voorkomen dat iemand werkloos wordt. Bovendien kan, als iemand toch werkloos wordt, de werkloosheidsduur worden verkort.
Overheidswerkgevers moeten ontslagen medewerkers voortaan zelf hulp bieden bij het vinden van een baan. Behalve dat ze hiervoor verantwoordelijk worden, moeten de overheidswerkgevers ook de kosten van de reïntegratie dragen. Dat komt doordat overheidswerkgevers eigenrisicodragers zijn bij werkloosheid. Overheidswerkgevers zijn als eigenrisicodragers, in tegenstelling tot andere werkgevers, zelf verantwoordelijk voor de betaling van een werkloosheidsuitkering aan een ontslagen werknemer.
Bovendien heeft de minister op verzoek van het kabinet besloten om het zogeheten herplaatsings- en plaatsingsbudget over de periode 1998-2002 te beëindigen. Uit dit budget konden werkgevers een subsidie krijgen als ze in de periode 1998-2002 een arbeidsgehandicapte werknemer (opnieuw) in dienst namen. Het kabinet vindt dat werkgevers voldoende tijd hebben gehad om hun subsidieaanvragen voor die dienstbetrekkingen in te dienen.
Het wetsvoorstel wordt voor advies naar de Raad van State gestuurd. Ook de Raad voor het Overheidspersoneelsbeleid is om advies gevraagd. Het wetsvoorstel wordt pas openbaar bij indiening in de Tweede Kamer.
Dossier Werkloosheidswet, SZW
Dossier Weer aan het werk, SZW