De gemeente Nijmegen mag het volledige rioolrecht in die gemeente uitsluitend bij huiseigenaren heffen. Huurders zijn vrijgesteld van deze lasten.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
Dat is het gevolg van een uitspraak, die het gerechtshof in Arnhem dinsdag heeft gedaan. De rechtbank in Arnhem verwierp vorig jaar het gemeentelijke besluit om rioolrecht uitsluitend bij eigenaren te heffen.
Omdat veel gemeenten hetzelfde principe hanteren volgens de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), ging deze organisatie tegen de uitspraak in beroep. Het hof stelt nu dat de wet een gemeente vrijlaat om zelf te kiezen en dat Nijmegen niet in strijd met de gemeentewet heeft gehandeld.
Nijmegen veranderde het rioolbeleid in 2006 op grond van het principe dat de sterkste schouders de zwaarste lasten moeten dragen. Enkele huiseigenaren maakten daartegen bezwaar.
De rechtbank gaf hen gelijk, omdat het beleid in strijd zou zijn met het evenredigheidsbeginsel. Huurders veroorzaken als gebruikers namelijk een deel van de kosten voor het riool, zo stelde de rechtbank. Maar het hof zegt dat de wet de gemeente toestaat om rioolrecht alleen van eigenaren te heffen.
De gemeente en de VNG zijn blij met deze uitspraak, zo lieten zij dinsdag weten. Veel gemeenten verkeerden sinds de rechtbankuitspraak in onzekerheid over hun heffingssystematiek, aldus de VNG. Ongeveer 80 procent van de gemeenten belast alleen eigenaren of alleen gebruikers. Daarmee is een belang van 800 miljoen euro gemoeid.