Uit onderzoek van de vereniging van hogescholen is gebleken dat veel studenten hbo en wo met een taalachterstand te maken hebben. Hogescholen en universiteiten zijn daarom op zoek naar mogelijkheden om deze taalachterstand van studenten op te heffen.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
Kluwer biedt hiervoor een oplossing met twee e-learningpakketten: Hogeschooltaal en Universiteitstaal. Hierin wordt aandacht besteed aan spelling, grammatica, schrijfwijze, tekststructuur en stijl. Verschillende basisvaardigheden zijn toegevoegd, zoals het maken van samenvattingen, verslagen, rapportages en scripties, en het schrijven van brieven, inclusief sollicitatiebrieven.
‘Nieuw onderzoek hbo bevestigt urgentie van beter taal- en rekenonderwijs – Vandaag werden ook de resultaten bekend van een onderzoek dat de vereniging van hogescholen uitvoerde onder ruim 2000 studenten die in september 2007 begonnen aan uiteenlopende studierichtingen. Doekle Terpstra: “De uitkomsten van dit onderzoek vormen een serieuze aanwijzing dat niet alleen de pabo’s, maar het gehele hoger beroepsonderwijs te maken heeft met nieuwe eerstejaars die belangrijke basisvaardigheden onvoldoende onder de knie hebben”.’ (Persbericht HBO-raad, 23 januari 2008)
Via een instaptoets wordt gemeten op welk taalniveau de student zich bevindt. Met een uitstaptoets wordt het eindniveau vastgesteld. In beide pakketten van Kluwer is veel oefenmateriaal opgenomen. Ook bestaat de mogelijkheid dat studenten materiaal inzenden dat door correctoren wordt beoordeeld.
Deze taalpakketten kunnen door hogescholen en universiteiten worden ingezet om de taalvaardigheid van studenten op niveau te brengen. Door de licentieduur van vijf jaar kan een student gedurende zijn hele opleiding – van propedeuse tot afstuderen – gebruik maken van de taalmodulen. Bijzonder is dat elke onderwijsinstelling eigen materiaal kan toevoegen, ook dat een docent zelf actief kan participeren en de voortgang van zijn studenten kan volgen. Door het taalpakket in het curriculum op te nemen kan een onderwijsinstelling studiepunten toekennen. Beide pakketten voldoen aan de Europese CEFR-normen: c1 voor Hogeschooltaal en c2 voor Universiteitstaal.
De taalpakketten zijn ontwikkeld door docenten uit het hoger onderwijs, onder eindredactie van prof. Piet van Sterkenburg, bekend van het Groene Boekje.
De beide pakketten kunnen worden afgenomen via de ebooks webwinkel: www.kluwerebooks.nl.