Erna Kortlang, voorzitter van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB), dringt aan op een versnelling van de tuchtrechtprocedures. “Niet alleen de klagers, maar ook de notarissen moeten te lang wachten op een uitspraak, soms wel twee jaar. Mankracht en financiële middelen zouden effectiever moeten worden ingezet om dit proces te versnellen, waardoor het tuchtrecht beter is toegerust voor zijn taak. De politiek kan hier snel wat aan doen. Ook de mogelijkheid voor de rechtbankpresident om een notaris per direct te kunnen schorsen moet versneld worden ingevoerd. De KNB hoopt dat dit aanhangige wetsvoorstel snel wordt behandeld”, aldus Kortlang.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
Overigens vindt de KNB de huidige wetgeving met betrekking tot het notariële tuchtrecht wel goed is geregeld. In geval van schorsing of ontzetting uit het ambt zijn de uitspraken openbaar en toegankelijk. De tuchtrechter kan zelf bij een kleinere klacht bepalen of de naam van de notaris bij bijvoorbeeld een berisping ook openbaar moet worden gemaakt. Dit kan dienen als extra strafmaatregel.
Het notariaat is nog in afwachting van de behandeling van de evaluatie van de nieuwe Notariswet. Het adviesrapport van de commissie Hammerstein, dat is geschreven in opdracht van het ministerie van Justitie, heeft hiervoor de basis gelegd.
Eén van de aanbevelingen in het rapport is de concentratie van de tuchtrechtspraak bij vijf rechtbanken in plaats van de huidige negentien. Deze voorgestelde concentratie van het tuchtrecht zal volgens de KNB de kwaliteit van het tuchtrechtsysteem eveneens ten goede komen.