In een door de organisatie van apothekers, de KNMP, aanhangig gemaakte kort gedingprocedure heeft de voorzieningenrechter van het College van Beroep voor het bedrijfsleven bij uitspraak van heden de “clawback-korting” op de inkoopprijzen voor geneesmiddelen van apothekers geschorst. De achtergrond van de procedure was dat de overheid al geruime tijd niet kostendekkende tarieven vaststelt voor apothekers, omdat zij geacht worden het tekort in die tarieven te kunnen compenseren met inkoopvoordelen die zij krijgen van hun leveranciers.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
Sinds 1 juli van dit jaar voeren ziektekostenverzekeraars het beleid dat hun verzekerden in beginsel slechts aanspraak hebben op goedkope geneesmiddelen. Als gevolg daarvan zijn de prijzen van veel generieke geneesmiddelen per 1 juni 2008 fors gedaald. Het zogenoemde preferentiebeleid heeft geleid tot aanmerkelijk minder inkoopvoordelen voor apothekers. De KNMP stelt dat haar leden bij de huidige tarieven dagelijks verlies lijden.
In de uitspraak stelt de voorzieningenrechter dat door de recente ontwikkelingen in de geneesmiddelenmarkt moet worden betwijfeld of de clawback-korting van 6,82% nog gerechtvaardigd is.
Eind 2003 heeft het College van Beroep voor het bedrijfsleven een verhoging van die korting tot 40% ongedaan gemaakt. Sindsdien zijn de tarieven van apothekers steeds vastgesteld op basis van tussen de Minister van VWS en de organisaties van apothekers, zorgverzekeraars en geneesmiddelenleveranciers gesloten convenanten. In het laatste convenant, het Transitieakkoord van 17 september 2007 werd nog uitgegaan van een totaal bedrag aan inkoopvoordelen van € 857 miljoen. Vaststaat dat die aanname inmiddels fors naar beneden moet worden bijgesteld.
Naar het oordeel van de voorzieningenrechter is bij de huidige stand van zaken onvoldoende duidelijk of de door apothekers genoten inkoopvoordelen nog wel opwegen tegen hun gemiddelde praktijkkosten. Op dit moment verricht de Nederlandse Zorgautoriteit onderzoek naar actuele inkoopvoordelen. Indien daaruit zou blijken dat nog steeds reden bestaat voor een clawback-korting, kan dat eventueel in de nacalculatie worden verwerkt.