Het Commissariaat voor de Media heeft de website sinterklaasavond.nl aangemerkt als een niet-toegestane nevenactiviteit van de TROS. Tot dit besluit kwam het Commissariaat toen de website de zogenaamde schadetoets niet kon doorstaan. Sinterklaasavond.nl wordt bekostigd uit de omroepmiddelen van de TROS en is vanuit zichzelf niet kostendekkend. Door deze wijze van financiering heeft het onderhouden van de site naar het oordeel van het Commissariaat nadelige invloed op de uitvoering van de hoofdtaak van de omroep. Het geld dat wordt gebruikt voor de website kan immers niet meer worden ingezet voor de programma’s.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
Sinterklaasavond.nl is weliswaar onderdeel van de TROS-website, maar programma’s van of informatie over de omroep is er niet te vinden. Op de site die gratis is en voor iedereen toegankelijk, vindt de bezoeker onder andere een sintassistent die lootjes kan trekken, een rijmgenerator en een gedichtenservice. Aangezien de website duidelijk niet is gericht op het op andere wijze aanbieden en verspreiden van programmamateriaal van de TROS, kan deze niet beschouwd worden als een neventaak van de omroep.
Om te beoordelen of de website aangemerkt kan worden als een toegestane nevenactiviteit van de omroep, dient getoetst te worden of de site de betrokkenheid van de kijkers bij de programma’s en de omroep vergroot (relatietoets), geen sprake is van nadelige invloed (schadetoets) en mag er geen sprake zijn van concurrentievervalsing. Het Commissariaat stelt in zijn besluit dat de TROS aannemelijk heeft gemaakt dat gebruik van de website de betrokkenheid van de kijker bij de omroep vergroot. Nu echter gebleken is dat de wijze van exploitatie schade toebrengt aan de hoofdtaak van de TROS en de nevenactiviteit dus niet is toegestaan, was het niet nodig om nog na te gaan of sprake is van concurrentievervalsing.
De TROS is in de gelegenheid gesteld om de website binnen twee maanden te beëindigen, alsnog kostendekkend te maken of om te vormen tot verenigingsactiviteit. Dit laatste zou overigens betekenen dat de website alleen nog maar toegankelijk mag zijn voor de leden van de TROS.
De omroep kan nog tegen het besluit van het Commissariaat in bezwaar en beroep gaan.