Indien men met een auto met een buitenlands kenteken (geen buitenlandse huurauto e.d.) voor de tweede maal in Nederland wordt aangehouden zonder over een vrijstellingsvergunning te beschikken, dan kan een belasting van personenauto’s en motorrijwielen (bpm) worden nageheven met boete. Het voor naheffing belastbare feit is de aanvang van het gebruik van de openbare weg in Nederland.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
Een naheffing van bpm kan behoorlijk in de papieren lopen. Indien de inspecteur in een zodanig geval een naheffingsaanslag bpm oplegt, dan moet hij daarbij wijzen op de teruggaafmogelijkheid voor de bpm als redelijkerwijs ervan mag worden uitgegaan dat de auto weer duurzaam naar het buitenland wordt overgebracht. De inspecteur heeft dus een informatieplicht. Dit blijkt uit een uitspraak van Rechtbank Breda. De rechter was zelfs zo behulpzaam om in het concrete geval aan te geven wat de inmiddels naar Frankrijk geëmigreerde man precies moest doen om een deel van de verschuldigde bpm terug te krijgen, nu de betreffende auto naderhand in Frankrijk was ontvreemd.
Als u in Nederland woont en Nederland binnenrijdt in een auto met een buitenlands kenteken, bent u in beginsel bpm (belasting van personenauto’s en motorrijwielen) verschuldigd. Dit lijdt in bepaalde gevallen uitzondering zoals in het geval u over een vrijstelling bpm beschikt. Zo bestaat er een bpm-vrijstelling voor werknemers en een bpm-vrijstelling voor ondernemers. Ook het gebruik in Nederland van een buitenlandse huurauto tot aan het einde van de tweede dag die volgt op de dag van binnenkomst in Nederland leidt niet tot heffing van bpm. In andere gevallen bent u wel bpm verschuldigd, maar alleen voor zover u al eerder bent aangehouden én u een ‘Informatieformulier buitenlandse kentekens’ (hierna informatieformulier) is uitgereikt.
Indien u met een auto met een buitenlands kenteken (geen buitenlandse huurauto) voor de tweede maal in Nederland wordt aangehouden zonder over een vrijstellingsvergunning te beschikken, dan kan een belasting van personenauto’s en motorrijwielen (bpm) worden nageheven met boete. Het voor naheffing belastbare feit is de aanvang van het gebruik van de openbare weg in Nederland. Een naheffing van bpm kan behoorlijk in de papieren lopen. Indien de inspecteur een naheffingsaanslag bpm oplegt, dan moet hij daarbij wijzen op de teruggaafmogelijkheid voor de bpm als redelijkerwijs ervan mag worden uitgegaan dat de auto weer duurzaam naar het buitenland wordt overgebracht. De inspecteur heeft dus een informatieplicht. Dit blijkt uit een uitspraak van Rechtbank Breda. De zaak was als volgt.
Op 17 november 2006 was een toen nog in Nederland woonachtige man staande gehouden in een auto met een Frans kenteken. In januari 2004 was hij al eerder in een auto met een Frans kenteken aangehouden en was hij via het informatieformulier geïnformeerd over de mogelijkheid dat hij bpm verschuldigd zou worden. Vanwege zijn tweede aanhouding in een auto met Frans kenteken ontving hij een naheffingsaanslag bpm van € 2.437 met € 1.218 boete.
De man maakte tegen de naheffingsaanslag bezwaar, maar omdat hij het bezwaarschrift naar een verkeerd adres had gezonden, kwam het buiten de bezwaartermijn binnen. De inspecteur verklaarde het bezwaar niet-ontvankelijk. Rechtbank Breda was het op dit punt met de inspecteur eens.
Toch had het instellen van beroep wel degelijk nut voor de man. De rechtbank stelde vast dat de inspecteur de man niet had geïnformeerd over de per 1 februari 2007 ingevoerde mogelijkheid om eenmaal verschuldigde bpm alsnog terug te vragen zodra de auto weer buiten Nederland wordt gebracht. De rechtbank gaf aan dat in gevallen waarin redelijkerwijs niet getwijfeld kan worden dat een auto niet duurzaam voor gebruik in Nederland is bestemd, de inspecteur de bestuurder van de auto moet wijzen op de teruggaafregeling. Nu de inspecteur dat niet had gedaan, deed de rechtbank dat alsnog.
De rechter was zelfs zo behulpzaam om in het concrete geval aan te geven wat de inmiddels naar Frankrijk geëmigreerde man precies moest doen om een deel van de verschuldigde bpm terug te krijgen nu de betreffende auto in Frankrijk was ontvreemd.