De toenemende inmenging door rechters in de politieke discussie kan staatsrechtelijk niet door de beugel. Dat stelt LPF-Kamerlid Herben vandaag in Het Parool naar aanleiding van kritiek van magistraten op de anti-terreurmaatregelen van het kabinet.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
Herben richt zijn pijlen vooral op raadsheer Corstens van de Hoge Raad. Die stelde onlangs in het Nederlands Juristenblad dat rechters in Nederland in een moeilijke positie raken door de nieuwe terrorismewetgeving omdat zij straks de verdenking van terrorisme nog maar oppervlakkig hoeven te toetsen voordat ze voorlopige hechtenis kunnen opleggen. ‘Gelukkig houden rechters zich nog altijd aan het adagium: liever honderd schuldigen vrijgesproken dan één onschuldige veroordeeld en dat moet zo blijven’, benadrukte Corstens.
‘Als Corstens politiek wil bedrijven, moet hij zich kandidaat stellen voor de Tweede Kamer’, reageert Herben. Hij stelt dat rechters de scheiding der machten moeten respecteren en zich daarom niet mogen mengen in discussies van wetgevende aard. De voormalige fractievoorzitter vraagt zich bovendien af wat voor zin het heeft ‘iets voor de onafhankelijke rechter te brengen als we al bij voorbaat weten wat de Hoge Raad ervan vindt’. Als Corstens ook namens zijn ambtsgenoten sprak, concludeert Herben dat rechters zijn gepolitiseerd. Hij wil hun benoeming voor het leven in dat geval vervangen door een ambtsperiode van vier jaar.
De fortuynist bestrijdt verder dat politici geen kritiek mogen uiten op zaken die onder de rechter zijn. In de beeldvorming lijkt het volgens hem soms ten onrechte dat Kamerleden kritiek ventileren op de rechtsprekende macht. ‘Dat komt doordat het Openbaar Ministerie organisatorisch wordt gerekend tot de rechterlijke macht, hetgeen bij velen het misverstand heeft gewekt dat het OM onafhankelijk zou zijn. Dit is niet het geval, alleen de rechters zijn dat. Een politicus mag en moet het vervolgingsbeleid van het OM beoordelen.’