Nederlandse financiële bedrijven die aan werknemers bonussen hebben verstrekt terwijl ze eerder staatssteun ontvingen, kunnen naar de rechter stappen om te proberen de betalingen ongedaan te maken. Dat zou beter zijn dan dat minister Wouter Bos van Financiën de juridische weg bewandelt.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
Dat zei Jan Kalff, voormalig bestuursvoorzitter van ABN Amro, zondag in het televisieprogramma Buitenhof. “Omdat de bonussen onderdeel zijn van een cao ben ik geneigd te zeggen: afspraak is afspraak. Echter, als de staat niet was bijgesprongen, weet ik niet wat er met die instellingen gebeurd zou zijn. Dan zouden er geen bonussen zijn uitgekeerd, want van een kale kip kun je niet plukken”, aldus Kalff.
Rechter
De oud-bankier vindt het niet onwaarschijnlijk dat banken zelf naar de rechter stappen “als er druk op gezet wordt”. De druk zou kunnen komen van de partij die “de instelling hulp heeft gegeven”, aldus de oud-bankier.
Vorige week was er veel ophef over bonussen die financiële concerns uitdeelden aan hun werknemers, terwijl de instelling eerder staatssteun ontving. Dat was het geval bij onder meer bankverzekeraar ING, de staatsbank ABN Amro en verzekeraar Aegon.
Onverantwoordelijk
Volgens Kalff is het “nauwelijks te verantwoorden” dat iemand grote bedragen ontvangt als hij of zij een bijdrage heeft geleverd aan de huidige ellende waarin de financiële wereld zich nu bevindt.
De bonussen met 90 procent belasten, zoals in de Verenigde Staten gebeurt, is volgens Kalff “gelegenheidswetgeving met de botte bijl”. De manier waarop deze regelgeving is opgezet, treft volgens hem ook mensen die “niks mis hebben gedaan”.
Jan Kalff was van 1994 tot 2000 bestuursvoorzitter van ABN Amro. Hij werd opgevolgd door Rijkman Groenink.
Plafond
Kalff, die zegt dat in zijn tijd sprake was van bescheiden bonussen, zou graag zien dat er een plafond komt aan het variabele deel van de beloning. “Maximeren op 25 procent of iets meer. En de bonus moet niet meteen, maar pas een paar jaar later worden uitgekeerd.
Bovendien moeten commissarissen achteraf kunnen besluiten dat iemand de bonus toch niet krijgt”, aldus Kalff.