In geval van verwijtbaar gedrag van een werknemer kan de arbeidsovereenkomst op verzoek van de werkgever door de kantonrechter wegens gewichtige redenen worden ontbonden. Gewichtige redenen zijn te onderscheiden in dringende redenen en verandering van omstandigheden. Een verstoorde arbeidsverhouding is zo’n verandering van omstandigheden. In onderhavige uitspraak betreft het een ontbinding op grond daarvan. In dat geval kan door de kantonrechter op basis van de kantonrechtersformule een vergoeding aan de werknemer worden toegekend.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
Feiten
De werkgever heeft de kantonrechter verzocht de arbeidsovereenkomst met de werknemer, welke bij werkgever werkzaam was in de functie van magazijnmedewerker, te ontbinden wegens een verstoorde arbeidsverhouding. De reden voor het ontbindingsverzoek is dat de werknemer, na een langdurige ziekte niet actief heeft meegewerkt aan het re-integratieproces en nadien – na verschillende (schriftelijke) waarschuwingen – meerdere malen zonder opgave van redenen niet is verschenen op zijn werk, niet bereikbaar is geweest voor werkgever en zich veelvuldig heeft ziek gemeld. Werkgever heeft tevergeefs getracht een mediationtraject te beproeven met werknemer.
Vordering werkgever en verweer werknemer
Werkgever heeft de kantonrechter op 10 december 2008 verzocht de arbeidsovereenkomst met werknemer te ontbinden redenen. Werkgever geeft aan verschillende pogingen te hebben ondernomen om de arbeidsverhouding met werknemer, onder meer middels mediation, te herstellen. De werkgever verzoekt de kantonrechter de werknemer geen vergoeding toe te kennen, gelet op het feit dat de situatie waarin partijen zijn komen te verkeren is te wijten aan werknemer. De werknemer voert verweer en verzoekt primair de arbeidsovereenkomst niet te ontbinden omdat het verband houdt met een opzegverbod, opzegging tijdens ziekte, subsidiair om de arbeidsovereenkomst niet te ontbinden aangezien er geen sprake is van een gewichtige reden en meer subsidiair ontbinding van de arbeidsovereenkomst onder toekenning van een vergoeding volgens de tot 1 januari 2009 geldende “oude” kantonrechtersformule.
Beoordeling
Ontbinding
De kantonkantonrechter oordeelt dat de gronden van het ontbindingsverzoek geen verband houden met de ziekte van werknemer. Gezien de gedragingen van de werknemer tijdens en na het reïntegratieproces heeft werknemer geen blijk gegeven van een actieve houding hieromtrent. Tevens was werknemer niet bereikbaar voor werkgever tijdens en na het reïntegratieproces. Voorts is werknemer zonder bericht meerdere malen niet op het werk verschenen, waarbij geen omstandigheden door werknemer zijn aangevoerd die voornoemde gedragingen van werknemer rechtvaardigen. De kantonrechter oordeelt derhalve dat er sprake is van een gewichtige reden die aan een voortduring van het dienstverband in de weg staan, waardoor de arbeidsovereenkomst wordt ontbonden.
Vergoeding
De kantonrechter oordeelt dat werknemer een verwijt kan worden gemaakt ten aanzien van de verstoorde arbeidsverhouding. Dat werkgever zich niet als goed werkgever zou hebben gedragen dan wel zich niet aan haar re-integratieverplichtingen zou hebben gehouden door teveel druk op werknemer te leggen is niet gebleken. Integendeel, werkgever heeft er blijk van gegeven klaar te hebben gestaan voor werknemer, ook als het hem (financieel) tegenzat. Echter, gelet op het de persoonlijke situatie, de leeftijd van de werknemer als ook het goed functioneren van de werknemer voorafgaand aan het reïntegratieproces, wordt door de kantonrechter aanleiding gezien om een geringe vergoeding aan de werknemer naar billijkheid toe te kennen.
De publicatie van de uitspraak vermeldt niet hoe hoog de vergoeding is, zodat daaruit niet kan worden afgeleid welke correctiefactor is toegepast. Voorts laat de kantonrechter zich niet uit over de vraag of de oude of nieuwe kantonrechtersformule zou moeten worden toegepast. Gelet op de datum van indiening van het verzoek, zou dat echter de oude formule moeten zijn geweest.