De rechtspraak in Nederland heeft voor volgend jaar 60 miljoen euro extra nodig om de extra zaken die dan door de crisis worden verwacht, te kunnen verwerken. Dat zei Joop Pot van de Raad voor de rechtspraak dinsdag tijdens de presentatie van het jaarverslag over 2008.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
Door het slechte economische tij wordt een toename van ongeveer 16 procent van het aantal zaken verwacht. Volgens de raad zullen er vooral meer ontslag- en faillissementszaken en incassozaken komen.
,,Wij gaan ervan uit dat die middelen er komen’’, zei Pot. ,,Toch zijn de eerste signalen van de minister van Justitie niet echt hoopgevend.’’ Volgens hem gaat de afgelopen jaren met pijn en moeite weggewerkte achterstand van zaken weer fors toenemen, als het geld er niet komt. ,,Dat vinden wij maatschappelijk onaanvaardbaar. Als we het geld niet krijgen, ligt er in 2014 al een hele jaarproductie aan zaken in de kast die nog niet is behandeld.’’
Verder staat de rechtspraak nog voor andere uitdagingen. De Raad voor de rechtspraak wil dat rechters zich meer gaan specialiseren. Dat is nodig om te voldoen aan de steeds hogere eisen die worden gesteld aan de kwaliteit van de rechtspraak, meldt de raad in het jaarverslag.
De samenleving wordt complexer en kritischer en de advocatuur en het Openbaar Ministerie specialiseren zich ook, constateren de rechters.
,,Deskundigheid wordt het beste behouden en specialismen kunnen het beste worden opgebouwd als rechters minstens een minimumaantal zaken van eenzelfde soort per jaar te behandelen krijgen. Dit is nog niet altijd het geval’’, weet de raad. ,,De Raad voor de rechtspraak vindt aanpassing van de organisatie nodig om ook in de toekomst de kwaliteit van de rechtspraak te kunnen blijven waarborgen.’’
De komende herziening van de verdeling van de gerechten en hun taken moet ertoe leiden dat ze voldoende zaken te behandelen hebben om specialisatie van rechters mogelijk te maken, verwacht de raad. Ook moeten zo binnen de rechtspraak voldoende mensen beschikbaar zijn om ,,kwalitatief hoogwaardig te werken’’.
Het aantal rechtszaken is vorig jaar al flink toegenomen, blijkt verder. Na een lichte daling in 2007 is het aantal vorig jaar met 6 procent gestegen tot ruim 1,8 miljoen zaken. Vooral de kantonrechter kreeg het vorig jaar drukker. Het gaat dan vooral om zaken over verkeersboetes en incasso-, bewind- en voogdijzaken. Daarnaast nam het aantal kinderrechtzaken (ondertoezichtstelling en uithuisplaatsing) en zaken over omgang met en gezag over minderjarigen sterk toe. De afgelopen tien jaar is het aantal rechtszaken met 600.000 gestegen.
Het jaarverslag meldt dat Nederland voor het eerst meer vrouwelijke rechters dan mannelijke rechters telt. In 2008 droegen 1207 vrouwen een rechterstoga, tegenover 1190 mannen. In de hogere, leidinggevende rangen onder rechters zijn de mannen nog ruim in de meerderheid. Slechts drie van de elf rechtbanken (Amsterdam, Arnhem en Roermond) staan onder leiding van een vrouwelijke president. Alle vijf gerechtshoven waar rechtszaken in hoger beroep worden behandeld, worden door mannen geleid.