Indien een werkgever de kosten van een belastingadvieskantoor voor het indienen van de aangifte inkomstenbelasting van de werknemer voor zijn rekening neemt, is sprake van loon in natura voor deze werknemers. Dat is de conclusie van advocaat-generaal Van Ballegooijen.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
Onlangs heeft advocaat-generaal (AG) Van Ballegooijen een conclusie geschreven over onderstaande zaak die door de Hoge Raad wordt behandeld.
De betrokken werkgever had vanuit een buitenlandse groepsmaatschappij uitgezonden werknemers in dienst en had met deze werknemers nettoloonafspraken gemaakt. Een belastingadvieskantoor verzorgde jaarlijks, in opdracht van deze werkgever, de aangiften inkomstenbelasting voor deze werknemers. De kosten van dit belastingadvies werden door de werkgever niet doorbelast aan de werknemers.
De Hoge Raad dient te beslissen over de vraag of de kosten voor het verzorgen van de aangifte inkomstenbelasting als loon of als vrije verstrekking moeten worden aangemerkt.
Vooruitlopend op de uitspraak van de Hoge Raad heeft de AG een conclusie geschreven. Daarbij heeft hij eerst beoordeeld of de werknemer een persoonlijk belang had bij het laten verzorgen van de aangifte inkomstenbelasting. De AG is van mening dat het van doorslaggevende invloed is of de werknemer een persoonlijk belang heeft, ondanks het feit dat er ook voor de werkgever een (klein) belang is. Het persoonlijk belang van de werknemer acht hij in dit geval aanwezig, omdat de werknemers immers verplicht zijn een aangifte inkomstenbelasting in te dienen. De door de werkgever betaalde kosten voor het verzorgen van de aangifte inkomstenbelasting worden daarom aangemerkt als loon in natura.
Vervolgens heeft de AG getoetst of sprake is van een vrije verstrekking van extraterritoriale kosten. Extraterritoriale kosten zijn extra kosten die een werknemer maakt voor een tijdelijk verblijf in het buitenland. Volgens de AG is Hof Den Haag onvoldoende ingegaan op de vraag of sprake is van een vrije verstrekking van extraterritoriale kosten. Hij is van mening dat van een vrije verstrekking van extraterritoriale kosten in dit geval sprake kan zijn, maar gezien het feit dat de werknemers reeds een onbelaste vergoeding voor extraterritoriale kosten hebben ontvangen op grond van de 30%-regeling, diende deze verstrekking alsnog tot het belastbaar loon van deze werknemers te worden gerekend.
Uit de conclusie van de AG kan worden opgemaakt dat de kosten van het belastingadvies als belastbaar loon moeten worden aangemerkt, tenzij sprake is van een vrije verstrekking voor extraterritoriale kosten. Of van een vrije verstrekking sprake is, dient per geval te worden beoordeeld.