Onlangs maakte de Minister van Justitie, Ernst Hirsch Ballin bekend het legale aanbod van poker uit te willen breiden. Hij is van plan om een pilot te starten die het mogelijk maakt dat ook buiten de vestigingen van Holland Casino poker gespeeld kan worden voor geld. Tegelijkertijd maakte de Minister bekend een commissie in te willen stellen om onderzoek te doen naar de juridische mogelijkheden die er zijn om online- kansspelen (waaronder poker) op een legale manier aan te laten bieden. Een groot deel van de 575.000 Nederlanders die deelnemen aan illegale pokerspelen doet dit namelijk via internet.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
Wetgeving voor online kansspelen
Helaas is op Europees niveau geen overeenstemming bereikt over het opstellen van regelgeving met betrekking tot dit onderwerp. Het bestrijden van criminaliteit en het tegengaan van verslaving worden gezien als zaken die op nationaal niveau geregeld dienen te worden. Daarom zijn verschillende Europese landen Nederland voorgegaan met het opstellen van wetgeving voor online kansspelen. Italië heeft onlangs een wet aangenomen die een vergunningenstelsel introduceert voor het aanbieden van kansspelen op internet. Landen als België, Denemarken en Frankrijk hebben een wetsvoorstel voorgelegd aan de Europese Commissie. Tot dusverre blijft Nederland hierbij achter.
Om de volgende redenen pleit ik ervoor om zo spoedig mogelijk een wetsvoorstel met betrekking tot het aanbieden van online kansspelen, waaronder poker, op te stellen:
- De huidige situatie is niet wenselijk; het is niet mogelijk om op een effectieve manier het illegale aanbod van online poker te bestrijden omdat veel van deze websites zich in het buitenland bevinden. Als gevolg hiervan kan nauwelijks iets gedaan worden aan de mogelijk verslavende effecten van online poker.
- De Europese Commissie heeft Nederland en andere Europese landen verscheidene malen laten weten dat hun kansspelwetgeving in strijd is met het Europees recht (met name art. 49 EG-verdrag). Het is de vraag hoe lang de Minister vol kan blijven houden dat dit in Nederland niet het geval is. Het is niet ondenkbaar dat de Commissie binnenkort een inbreukprocedure bij het HvJ-EG instelt tegen Nederland.
Handreikingen voor een Nederlands wetsvoorstel
De wet die op 27 juli 2009 in werking is getreden in Italië en het commentaar van de Europese Commissie op de Belgische en Franse wetsvoorstellen, biedt een aantal handreikingen voor een Nederlands wetsvoorstel. Het is mogelijk om (het aanbieden van) online poker aan voorschriften te binden, die niet strijdig zijn met het Europees recht. Deze voorschriften moeten wel noodzakelijk zijn om het publieke en sociale belang te dienen. Hierbij kan gedacht worden aan de bestrijding van criminaliteit en het voorkomen van kansspelverslaving.
Een vergunningenstelsel is het meest geschikt om een gereguleerd aanbod van online poker te creëren. Een aantal voorwaarden voor een dergelijke vergunning is volgens de Europese Commissie niet toegestaan:
- Verplichte vestiging in welke vorm dan ook (fysiek) in het land waar de online diensten worden aangeboden.
- Een verplichting om een maximaal uitkeerpercentage op te nemen (om verslaving te voorkomen), tenzij aangetoond wordt dat dit daadwerkelijk invloed heeft op het verslavende effect van de online kansspelen.
- Verplichte blokkade van buitenlandse Internet Service Providers (ISP’s) die online kansspelen aanbieden mét een vergunning van een andere lidstaat, maar zonder de vergunning van het land waar de dienst wordt aangeboden.
Conclusie
Het is van belang dat de Minister zo snel mogelijk een wetsvoorstel opstelt dat rekening houdt met het bovengenoemde. Het instellen van een onderzoekscommissie is overbodig en vertraagt de ontwikkeling van een onmisbaar wetsvoorstel.
mr. Joost van Kempen, USG Juristen