Mergermarket heeft in samenwerking met Boekel De Nerée en Deloitte het rapport Doing a deal – Netherlands, A guide to acquiring mid-market companies in The Netherlands uitgegeven. Het rapport analyseert trends en processen achter de overnamepraktijk in Nederland.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
Het is een uitdagende tijd voor Nederlandse dealmakers. Door minder liquiditeit en minder kredietmogelijkheden moeten bieders zoeken naar alternatieve financieringsvormen. Net als de rest van Europa voelt Nederland de nood en tot op heden is de Rabobank de enige bank die geen overheidssteun heeft gezocht. Echter voor degenen die willen aankopen in het middensegment is er een groot aantal mogelijkheden op de Nederlandse markt, niet in de laatste plaats vanwege dalende taxatiewaarden en een toenemend aantal bedrijven dat in nood verkeert. Voor de kooplustige investeerder met cash is Nederland nog steeds een vruchtbaar jachtgebied.
De belangrijkste bevindingen uit het rapport:
- bijna de helft van de respondenten (45%) zou overwegen tussen 50 en 70% schuld aan te gaan voor de financiering van een acquisitie. Bovendien zou 62% van de respondenten openstaan voor een 50:50 verhouding schulden/eigen vermogen voor een deal, dat gezien de huidige markt enigszins verwonderlijk is.
- een overgrote meerderheid van de respondenten (94%) voorspelt dat de meeste dealactiviteiten in Nederland gaan plaatsvinden in het lagere middensegment (<€ 100).
- de meerderheid (55%) van de respondenten heeft een proactieve benadering tot dealmaking en 28% van de respondenten beweert open te staan voor benadering door andere bedrijven.
“Kennelijk is de meerderheid relatief optimistisch over de toekomst. Maar het valt te bezien of respondenten ook echt de daad bij het woord zullen voegen of dat zij blijven afwachten hoe markten zich in de komende maanden ontwikkelen.” Ferdinand Mason, Boekel De Nerée
Aanvullende bevindingen:
- de meest genoemde reden van de respondenten voor het ondernemen in M&A is het verbeteren van de concurrentiepositie, op de voet gevolgd door geografische expansie.
- volgens 54% van de respondenten is de prijs de belangrijkste factor in het onderhandelingsproces, met name in het huidige economische klimaat. Geheimhouding staat op een tweede plaats, 38% van de respondenten geeft dit als de meest belangrijke overweging aan.
- 46% van de respondenten staat zowel open voor exclusieve deals als voor veilingprocessen bij het zoeken naar overnames. Daarvan heeft de helft (50%) de voorkeur om enkel exclusieve deals aan te gaan.