Een rechtbank in Parijs heeft vrijdag bepaald dat Google auteursrechten heeft geschonden door delen van Franse boeken op internet te zetten.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
Het Amerikaanse zoekmachinebedrijf moet daarvoor aan de Franse uitgeverij La Martinière-Le Seuil driehonderdduizend euro schadevergoeding plus interest betalen. Voor elke dag dat de uittreksels uit de Franse boeken op zijn online database blijven staan moet Google een dwangsom van tienduizend euro betalen.
De advocaat van Google kondigde aan dat het bedrijf in beroep gaat. Google heeft plannen om miljoenen boeken te scannen en via internet beschikbaar te stellen.
Voldaan
De voorzitter van de Franse uitgeversbond, Serge Eyrolles, toonde zich ‘geheel voldaan’ over het vonnis. “Het laat Google zien dat ze niet de koningen van de wereld zijn en maar kunnen doen wat ze willen.” Google zou inmiddels honderdduizend Franse boeken in zijn database hebben staan, op tachtig procent waarvan auteursrecht rust.
Eyrolles zei dat Franse uitgevers wel met Google willen samenwerken om hun boeken te digitaliseren, ‘maar alleen als ze ophouden met ons te spelen en intellectuele eigendomsrechten beginnen te respecteren’.
In de VS liep ook een rechtszaak van schrijvers en uitgevers tegen Google. De partijen kwamen tot een schikking, maar moeten daarover opnieuw onderhandelen omdat de afspraken in strijd waren met antikartelwetgeving.