Een autobedrijf uit Breda mag van de Bredase kantonrechter de kosten die het bedrijf heeft gemaakt om bedrijfsdiefstal op te sporen, verhalen op de stelende werknemer.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
Bedrijfsdiefstal door de eigen werknemer: wat te doen?
De werkgever die zich geconfronteerd ziet met bedrijfsdiefstallen door personeel heeft een groot probleem. Naast het financiële nadeel dat de werkgever direct lijdt door de weggenomen goederen of het weggenomen geld, is de sfeer in het bedrijf vaak bedorven door een gebrek aan vertrouwen in elkaar. De werkgever die verder niets onderneemt om te achterhalen wie de stelende werknemer is, geeft daarbij het signaal af dat bedrijfsdiefstal kennelijk niet zo erg is. Niets doen is voor de werkgever dus geen optie.
Wat kan de werkgever doen? Grofweg zijn er drie mogelijkheden: de werkgever kan proberen, zo goed of zo kwaad als dat gaat, zelf achterhalen wie de stelende werknemer is, hij kan de politie of een bedrijfsrecherchebureau inschakelen.
De werkgever moet altijd zelf proberen te achterhalen wie verantwoordelijk is voor de diefstal. Veelal leidt dit slechts tot vermoedens, niet vaak tot bewijs. En aangezien de werkgever zijn werknemers niet zonder zeer goede gronden mag beschuldigen, komt de werkgever veelal niet veel verder. De politie inschakelen is een optie. De politie adviseert ook om altijd aangifte te doen. Als de werkgever onvoldoende bewijs heeft, moet de politie een onderzoek gaan uitvoeren in het bedrijf. Veel ondernemers vinden dat dit te veel tijd kost en dat het bedrijf dan te afhankelijk is van de prioriteit en de capaciteit van de politie en kiezen daarom liever voor de derde optie, namelijk het inschakelen van een (prijzig) gespecialiseerd bedrijfsrecherchebureau.
De Bredase zaak
De eigenaar van het Bredase autobedrijf stelde vast dat er bedrijfsmiddelen misten. Na inschakeling van het bedrijfsrecherchebureau bekende de werknemer dat hij meermalen bedragen uit de fooienpot had weggenomen, meermalen bedragen uit de werkplaats- en uit de verkoopkas had weggenomen en dat hij meermalen privé tankbeurten op de rekeningen van (lease-)klanten had geboekt. Alles bij elkaar had de werknemer zich ten koste van het bedrijf voor ongeveer € 400,- verrijkt.
Het Bredase autobedrijf vorderde bij de kantonrechter de kosten die het maakte voor het inhuren van het bedrijfsrecherchebureau (€ 7500,- exclusief BTW). De werknemer, vertegenwoordigd door de FNV, vond het inschakelen van het bedrijfsrecherchebureau gelet op de hoogte van het missende bedrag buitenproportioneel. De werkgever had volgens de werknemer de zaak eerst intern moeten bespreken en vervolgens kunnen en moeten volstaan met het inschakelen van de politie. De werkgever stelde zich op het standpunt dat de werkgever bij de politie afhankelijk is van capaciteit en prioriteit en dat het onderzoek van de politie veel te veel tijd in beslag zou gaan nemen. Het bedrijfsrecherchebureau kon gelijk het onderzoek doen.
De kantonrechter beantwoordt niet met zoveel woorden de vraag of het autobedrijf het bedrijfsrecherchebureau had mogen inschakelen in plaats van de politie. De handelswijze van het autobedrijf keurt de kantonrechter vervolgens wel goed. Dit doet de kantonrechter met de volgende overwegingen:
- De werknemer had zelf de kosten kunnen beperken door zich te melden zodra het bedrijfsrecherchebureau was ingeschakeld;
- De werkzaamheden van het bureau zijn beëindigd zodra duidelijk was dat deze werknemer de enige stelende was;
- Het feit dat de werknemer deze diefstallen heeft toegegeven betekent niet dat hij niet nog meer zou kunnen hebben weggenomen van zijn werkgever.
De kantonrechter beslist dan ook dat de door het autobedrijf gemaakte kosten voor vergoeding in aanmerking komen (uitspraak van 14 april 2010, LJN: BM2354).
Conclusie
Kan de werkgever bij geconstateerde diefstal in alle gevallen een bedrijfsrecherchebureau inschakelen in plaats van de politie en vervolgens de kosten verhalen op de stelende werknemer? De uitspraak lijkt in die richting te wijzen. FNV heeft aangegeven in hoger beroep te gaan. Wat mij betreft is de ingeslagen weg geen verkeerde. Het lijkt mij dat de werkgever die onderzoek wil doen naar diefstallen in zijn bedrijf andere overwegingen dan het belang van de stelende werknemer, mag laten voorgaan. De stelende werknemer die zo op kosten wordt gejaagd, bedenkt zich hopelijk een volgende keer wel twee keer voor hij een greep in de kas doet.