De burgemeester van ’s-Hertogenbosch was op grond van artikel 13b van de Opiumwet bevoegd een loods met zeecontainers bij een pand aan het Vogelplein in ’s-Hertogenbosch te sluiten nadat er een hennepplantage was ontdekt. Dat oordeelde de bestuursrechter van de rechtbank ’s-Hertogenbosch vanmiddag.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
De burgemeester van ‘s-Hertogenbosch besloot de loods met zeecontainers aan het Vogelplein voor een jaar te sluiten nadat de politie er in 2009 2200 oogstrijpe hennepplanten, 303 assimilatielampen, 17 afzuiginstallaties, 294 transformatoren en 20 ventilatoren aantrof.
De eigenaar van de loods stapte tegen dat besluit naar de voorlopige voorzieningenrechter. Die gaf in een voorlopig oordeel aan dat de sluiting (tijdelijk) ongedaan moest worden gemaakt, aangezien uit de toelichting op de wet niet blijkt dat de burgemeester op grond van artikel 13b Opiumwet bevoegd is op te treden als er alleen sprake is van het telen van verdovende middelen. Voor een sluiting moet er volgens die bepaling sprake zijn van verkoop van verdovende middelen aan consumenten.
De rechtbank oordeelt nu in een bodemprocedure dat de burgemeester wel bevoegd was de lokalen te sluiten. “Vaststaat dat in de betrokken lokalen een grote hoeveelheid oogstrijpe hennepplanten is aangetroffen. Deze hoeveelheid is dermate groot dat duidelijk sprake is van een handelshoeveelheid. Op grond hiervan kon verweerder in redelijkheid aannemen dat er hennep in lokalen aanwezig was om te worden verkocht, afgeleverd of verstrekt. Er hoeft naar het oordeel van de rechtbank geen bewijs voorhanden te zijn dat daadwerkelijk hennep is verkocht, afgeleverd of verstrekt vanuit de lokalen.”