De rechtbank ’s-Hertogenbosch heeft vandaag een 49-jarige man ontslagen van alle rechtsvervolging inzake een poging tot moord op een vrouw in Uden in april 2010. De verdachte kreeg in 2000 tbs opgelegd en verblijft sinds 2006 in de tbs long-stay afdeling.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
De man ging op 20 april 2010 samen met zijn begeleidster van de tbs-kliniek naar de Hema-winkel in Uden en kocht daar een mes. Met het mes heeft hij een vrouw in haar hals gesneden. Dat deed hij volgens de rechtbank met voorbedachten rade.
De verdachte is volgens de rechtbank niet strafbaar voor de poging tot moord, nu het tenlastegelegde feit hem wegens een gebrekkige ontwikkeling of ziekelijke stoornis van zijn geestvermogens niet kan worden toegerekend. De rechtbank ontslaat hem daarom van alle rechtsvervolging. Uit rapporten van een psychiater en psycholoog blijkt dat de man lijdt aan het syndroom van Asperger en paranoïde schizofrenie. Hij moet volgens de psycholoog gezien worden als een ernstig gehandicapte en gestoorde man voor wie met de huidige stand der wetenschap geen behandelingsmethoden beschikbaar zijn. De verdachte verblijft in verband met een moord in 1999 sinds 2006 op de long-stay afdeling. Door de deskundigen wordt geadviseerd om deze lopende tbs met dwangverpleging voort te zetten.
De rechtbank is van oordeel dat het feit zo ernstig is dat het de maatregel van tbs met dwangverpleging rechtvaardigt. Onder begeleiding heeft hij immers onder meer een mes gekocht. Kort daarop heeft hij een willekeurig slachtoffer met dat mes in de hals gesneden. Uit de medische rapportage blijkt dat de gevolgen voor het slachtoffer zeer ernstig hadden kunnen zijn.
De rechtbank oordeelt echter dat aan de verdachte geen nieuwe maatregel van tbs moet worden opgelegd, mede zoals de psycholoog heeft aangegeven “opdat de uitermate bizarre moord uit 1999 niet verbleekt achter het huidige delict.” Hierbij merkt de rechtbank op dat het voor de beveiliging van de maatschappij geen verschil maakt of de bestaande tbs wordt voortgezet dan wel een nieuwe tbs-maatregel wordt opgelegd.