Op 7 juni 2010 startte de Europese aanbesteding van de concessie Regio Utrecht. Dit betreft het exclusieve recht om openbaar vervoer te verrichten gedurende acht jaar. Qbuzz en Connexxion schreven daar op in, maar hun aanbiedingen zijn ongeldig verklaard, omdat zij niet volledig voldeden aan het bestek. Hierdoor kon gunning van de concessie niet plaats vinden. Op 27 juli 2011 zijn Qbuzz en Connexxion uitgenodigd om hun aanbiedingen in overeenstemming te brengen met het bestek en deel te nemen aan onderhandelingen over het verlenen van de concessie. Dat resulteerde in de gunning van de concessie aan Qbuzz. Op 29 augustus 2011 gunde de Bestuursregio de concessie aan Qbuzz. Connexxion vroeg de voorzieningenrechter van het College van Beroep voor het bedrijfsleven om dat besluit te schorsen. De voorzieningenrechter wijst dat verzoek toe.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
De Bestuursregio stond Connexxion en Qbuzz in de onderhandelingen alleen toe om de gebreken in hun eerdere inschrijvingen te herstellen. Dat kan volgens de voorzieningenrechter niet als onderhandelen worden aangemerkt. Dit eenzijdig dictaat ontnam Connexxion en Qbuzz de mogelijkheid daadwerkelijk te onderhandelen. Onderhandelingen vormen een nieuwe, volwaardige procedure, zodat opnieuw mededinging moet plaats vinden. Dat is in dit geval niet gebeurd. Met zijn standpunt dat hij de door Qbuzz behaalde voorsprong uit de openbare aanbestedingsprocedure niet heeft willen afpakken, bevestigt de Bestuursregio dat ook. Deze handelwijze is tevens in strijd met het gelijkheidsbeginsel.
Ook Arriva vroeg een voorlopige voorziening te treffen. Zij wilde toegang tot de onderhandelingen. De voorzieningenrechter wijst dit verzoek af, omdat deze onderhandelingen alleen open staan voor degenen die op de aanbesteding hadden ingeschreven, in dit geval Qbuzz en Connexxion. De Bestuursregio hoefde en mocht zelfs niet Arriva toelaten tot de onderhandelingsprocedure.