De rechtbank in Den Haag heeft de moeder van de gedode peuter Savanna dinsdag tot zes jaar celstraf en tbs veroordeeld. De rechtbank achtte doodslag bewezen.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
De officier van justitie had eerder drie jaar cel en tbs geëist wegens zware mishandeling met de dood als gevolg. De moeder zou niet geweten hebben wat ze deed:
“Door beide verdachten zijn uitvoerige verklaringen afgelegd over datgene wat zij Savanna hebben aangedaan. Uit die verklaring komt op geen enkel moment de wens van verdachten naar voren dat Savanna zou moeten komen te overlijden.(…) Van opzet in de klassieke zin om Savanna van het leven te beroven was dan ook mijns inziens geen sprake. Opzet is weten en willen dat een bepaald gevolg intreedt als een bepaalde handeling wordt verricht.”
De rechtbank is echter van mening:
“De rechtbank is met de officier van justitie en de raadsman van oordeel dat het niet de bedoeling van verdachte is geweest Savanna van het leven te beroven. Zij is tot de haar verweten gedragingen gekomen met de bedoeling – hoe bizar dit ook is – haar dochter op te voeden en in dat kader te straffen. Dit staat er echter niet aan in de weg tot het oordeel te komen dat sprake is van doodslag, dat wil zeggen opzettelijke levensberoving. Verdachte heeft niet per ongeluk, maar willens en wetens gehandeld en het achterliggende doel van haar handelen is hierbij niet van belang.”
De echtgenoot van de moeder is veroordeeld tot twee jaar celstraf wegens mishandeling met zwaar lichamelijk letsel als gevolg. De man kreeg geen tbs opgelegd, omdat de rechtbank de kans op recidive niet groot acht. De officier van justitie had eerder twee jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist tegen de man.
De rechtbank schrijft verder in het vonnis dat ze er van uit gaat dat de tbs-kliniek ervoor zorgt dat de echtgenoot de moeder alleen in de tbs-kliniek mag bezoeken als zij meewerkt aan maatregelen om zwangerschap te voorkomen. Deze beperking moet wat de rechters betreft ook gelden als zij ooit op verlof gaat.
Requisitoir officier van justitie, Openbaar Ministerie