Het Openbaar Ministerie is ontvankelijk in de vervolging van elf verdachten in de mensensmokkelzaak Raptus. Dat heeft het gerechtshof ’s-Hertogenbosch vandaag beslist.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
Eerste aanleg
Op 23 juli 2009 verklaarde de rechtbank ’s-Hertogenbosch het Openbaar Ministerie niet-ontvankelijk in de vervolging van deze elf verdachten. Volgens de rechtbank had het OM zijn recht op vervolging verspeeld wegens een aantal vormverzuimen, waaronder het achterhouden van informatie over een belangrijke getuige aan de verdediging. De rechtbank vond dat hierdoor het vertrouwen van de verdediging op een eerlijke procesvoering onherstelbaar was geschaad.
Het Openbaar Ministerie was het hier niet mee eens en stelde hoger beroep in tegen de beslissing van de rechtbank.
Hoger beroep
In hoger beroep heeft het gerechtshof de bewuste getuige gehoord en is zijn IND-dossier aan het strafdossier toegevoegd. Op de zitting heeft de getuige bevestigd dat het OM hem nooit een permanente verblijfstatus heeft toegezegd in ruil voor een belastende verklaring. Wel is gebleken dat de getuige een verblijfsvergunning heeft gekregen, maar dat was noodzakelijk om hem te kunnen beschermen. Het werd namelijk aannemelijk geacht dat de getuige gevaar zou lopen als hij belastende verklaringen zou afleggen.
Verder zijn de zaaksofficieren van justitie en de officier van justitie getuigenbescherming gehoord. Het gerechtshof heeft aan de hand van dit alles geconcludeerd dat de rechtbank en de verdediging wel degelijk correct zijn geïnformeerd over de verblijfstatus en de bescherming van de getuige.
Het hof heeft verder vastgesteld dat de informatie die in eerste instantie was achtergehouden later – in eerste aanleg al – alsnog aan de verdediging bekend is gemaakt. Zo zijn de verklaringen van de getuige in het dossier gevoegd en heeft de officier van justitie de verdediging op de zitting geïnformeerd. Om die reden is geen sprake van blijvende inbreuk op de goede procesorde. Het hof gaat ervan uit dat de officier van justitie niet de bedoeling had de bewuste informatie blijvend te onthouden aan de verdediging, noch om de rechters daarmee te beïnvloeden.
Vervolg van de strafzaak
In de Raptus-zaak verdenkt het OM elf mensen van onder meer mensensmokkel, (poging tot) moord, afpersing en deelname aan een criminele organisatie.
Tijdens de behandeling in hoger beroep stonden niet de ten laste gelegde feiten centraal, maar heeft het hof uitsluitend gekeken naar de ontvankelijkheid van het Openbaar Ministerie. Omdat het hof het OM nu ontvankelijk heeft verklaard zal de zaak door de rechtbank ’s-Hertogenbosch opnieuw inhoudelijk worden behandeld.