Werknemers hebben vaak belangrijke bedrijfsinformatie op privéapparatuur (laptop, tablet, pc). Dat is niet meer te voorkomen. Het wordt zelfs gestimuleerd doordat werknemers geacht worden ook thuis te werken. Dan is het nodig dat de werknemer kan beschikken over documenten zoals offertes, overeenkomsten, presentaties, klantgegevens, gespreksverslagen en notities. Dus kopieert de werknemer deze bedrijfsgevoelige stukken op een USB-stick en neemt het mee naar huis. Tot zover geen probleem.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
De situatie verandert echter als de arbeidsrelatie met de werknemer eindigt. Dan wil de werkgever al “zijn” informatie terug. De werknemer heeft veelal een ander belang: die wil de belangrijke bedrijfsinformatie achterhouden. Soms om daarmee een eigen bedrijf te starten, maar soms ook om bij de concurrent goede sier te maken.
De vraag is of de werkgever zich met de [url]Auteurswet[/url] kan wapenen tegen dit soort praktijken van zijn ex-medewerker. Over die vraag deed de rechtbank Utrecht op 16 mei 2012 (LJN: BW 7088) een belangrijke uitspraak.
Werkgeversauteursrecht
Wanneer een werknemer arbeid verricht, dan komen de auteursrechten op de resultaten van deze arbeid (zoals bedrijfsdocumenten) toe aan de werkgever. Dit wordt het werkgeversauteursrecht genoemd (artikel 7 Auteurswet). Dit geldt ook als de werknemer formeel werd ingehuurd via een detacheringsbureau of uitzendbureau. Ook dan komen de auteursrechten bij de materiële werkgever terecht!
Welke documenten auteursrechtelijk beschermd?
Niet alle bedrijfsdocumenten zijn auteursrechtelijk beschermd, maar wel veel. Dat geldt in beginsel voor offertes, contracten, (ontwerp)tekeningen, presentaties, gespreksverslagen en gebruikshandleidingen. Voor al deze documenten geldt dat er voldoende “oorspronkelijk karakter” in kan zitten om beschermd te worden.
Belang uitspraak
Nu is het zeker niet zo dat elke werknemer die gedurende zijn dienstverband zakelijke documenten naar zijn privéadres mailt of op een USB-stick kopieert, auteursrechtinbreuk pleegt. Het zal “normaal” en dus toegestaan zijn om documenten mee naar huis te nemen, waarmee thuis gewerkt moet worden. Het belang van de uitspraak ligt in de situatie ná beëindiging van het dienstverband. Met behulp van het auteursrecht heeft de werkgever een belangrijk wapen in handen om belangrijke bedrijfsinformatie bij de ex-werknemer op te vragen. Zo kan de werkgever voorkomen dat deze informatie in handen komt van de concurrent. De ex-werknemer moet daar gehoor aan geven. Zo niet, dan kan de werkgever dat bij de rechter afdwingen.
mr. Arjan Schuman, Van Benthem & Keulen N.V.