Op 24 januari 2012 heeft het Gerechtshof in Den Bosch wederom bevestigd dat een moedermaatschappij zich in verband met een aansprakelijkheidstelling ex artikel 2:403 BW niet kan beroepen op een schikking getroffen tussen een dochtervennootschap en een schuldeiser.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
Ook het feit dat bij deze schikking door de schuldeiser afstand is gedaan van haar vorderingsrecht op de 403-dochter, betekent niet dat mede afstand is gedaan van het vorderingsrecht van de schuldeiser jegens de andere hoofdelijk schuldenaar, zijnde de moedermaatschappij. Wat was er in casu gebeurd? X en Y hadden een overeenkomst gesloten, waarbij Y een machine zou vervaardigen en zou leveren. Een en ander loopt niet zoals gepland, en X ontbindt de overeenkomst en vordert van Y terugbetaling van reeds gedane betalingen en schadevergoeding. Deze vordering wordt ook tegen Z ingesteld, de enig aandeelhouder van Y, die zich hoofdelijk aansprakelijk heeft gesteld voor de schulden uit overeenkomsten aangegaan met haar dochtermaatschappij Y. Tijdens de procedure gaan zowel Y als Z failliet.
De rechtbank wijst de vordering ten aanzien van Z af, en schorst die ten aanzien van Y als gevolg van het faillissement. Vervolgens treffen de schuldeiser X en de curator van Y een schikking. In deze schikking wordt moedermaatschappij Z niet gekend, en vervolgens vordert X van Z in hoger beroep de terugbetaling van het restantbedrag. De curator van Z beroept zich op de eerder getroffen schikking, en de daarbij gedane finale kwijting. Helaas zonder resultaat! Het hof oordeelt dat de schikking voor de moedermaatschappij Z enkel tot gevolg heeft dat de schuld verminderd is met het bedrag waarvoor de schuldeiser X en de 403-dochter Y de schikking hebben getroffen.
Een belangrijke les uit deze uitspraak is maar weer eens, dat 403-aansprakelijkheid in een klein hoekje kan zitten. Wat is voor u van belang? Bent u een 403-dochter of een 403-moeder, uw 403-dochter kan weliswaar schikken/een schikking treffen, maar zorg ervoor dat de 403-moeder daarbij wordt betrokken, zodat de schikking ook voor haar geldt. Bent u schuldeiser, dan biedt dit uiteraard perspectief. Schik met de 403-dochter, en wendt u zich voor het restant tot de moedermaatschappij.
Kortom, voor elk wat wils!
mr. Evelien Kraaijveld, Deterink Advocaten en Notarissen N.V.