Hof Den Haag heeft in een feitelijke procedure beslist dat de afzonderlijk gespecificeerde restauratiekosten bij de verbouwing van een monumentaal pakhuis tot een woongebouw met appartementen aftrekbaar waren voor appartementseigenaar. Het hof leidde uit de verrichte werkzaamheden af dat er geen radicale vernieuwing van het pand had plaatsgevonden waardoor in bouwkundig opzicht sprake zou zijn van nieuwbouw. De bouwkundige constructie van het monument was niet wezenlijk gewijzigd en het gebouw was als (voormalig) pakhuis nog steeds als zodanig herkenbaar.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
Hof Den Haag heeft in een feitelijke procedure beslist dat de afzonderlijk gespecificeerde restauratiekosten bij de verbouwing van een monumentaal pakhuis tot een woongebouw met appartementen aftrekbaar waren voor appartementseigenaar. Het hof leidde uit de verrichte werkzaamheden af dat er geen radicale vernieuwing van het pand had plaatsgevonden waardoor in bouwkundig opzicht in wezen sprake zou zijn van nieuwbouw. Weliswaar hadden de nodige wijzigingen plaatsgevonden om het gebouw geschikt te maken voor bewoning, maar deze raakten niet de bouwkundige constructie en identiteit. Het gebouw was als (voormalig) pakhuis nog steeds als zodanig herkenbaar. In ons nieuwsbericht van 28 september 2011 staat een weergave van de feiten in deze zaak.
Het hof kwam tot het oordeel dat de in de onderhavige procedure gedane betalingen voor restauratiewerkzaamheden van het monument in beginsel aftrekbare onderhoudskosten waren. Ook gaf het hof aan dat dit niet anders wordt in een situatie waarbij een (deel van een) monument ongerestaureerd wordt gekocht met de bedoeling het te laten restaureren. De restauratiewerkzaamheden hadden plaatsgevonden nadat de nieuwe ‘bron’ (het woonappartement) was afgesplitst van de oorspronkelijke bron (het pakhuis). De oorspronkelijke bron was niet teniet gegaan. Van niet-aftrekbare bronverwervingskosten was -zoals de inspecteur had gesteld- daarom geen sprake.
Opmerking
Per 1 januari 2012 is de aftrek van uitgaven voor monumentenpanden op enkele punten gewijzigd. Zo bestaat er geen onderscheid meer in de aftrek van kosten voor monumenten die een eigen woning vormen en worden belast in box 1, en de aftrek van kosten van monumenten die als overig vermogen kwalificeren en in box 3 worden belast. Er bestaan geen drempels meer waarboven de onderhoudskosten aftrekbaar zijn. De onderhoudskosten zijn (na aftrek van eventuele subsidies) voor 80% aftrekbaar. Ten slotte bestaat geen recht meer op aftrek van afschrijvingen en vaste eigenaarslasten. Voor onderhoudskosten waartoe voor 1 januari 2012 reeds onherroepelijke verplichtingen zijn aangegaan, geldt een overgangsregeling voor 2012 en 2013.