Onlangs werd de uitspraak van de voorzieningenrechter te Amsterdam d.d. 21 november 2011 (WR2012/45) gepubliceerd. Uit deze zaak blijkt dat ook een poging tot onderhuur van de huurder een tekortkoming in de nakoming van de huurovereenkomst kan opleveren.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
Een huurder uit Amsterdam had zijn woning, die behoorde tot de sociale woningvoorraad, op de website www.kamertje.nl voor onbepaalde tijd te huur aangeboden. De advertentie vermeldde dat inschrijving op het adres bij de gemeente niet mogelijk was. Twee werknemers van de verhuurder, een woningcorporatie uit Amsterdam, besloten de woning te gaan bezichtigen en zich voor te doen als potentiële onderhuurders. Tijdens de bezichtiging maakten zij hun ware identiteit kenbaar en werd de huurder verzocht zijn huur op te zeggen. Dit weigerde de huurder.
De woningcorporatie liet het er niet bij zitten en vorderde in kort geding ontruiming van de woning door de huurder. De voorzieningenrechter oordeelde dat in de onderhavige omstandigheden ook eenpogingtot onderhuur van de woning een tekortkoming in de nakoming van de verplichtingen van de huurder jegens de verhuurder opleverde. De huurder diende zich ten aanzien van de verhuurder immers als een goed huurder te gedragen en de onderlinge vertrouwensband in stand te houden. Vooral omdat de woning behoort tot de sociale woningvoorraad en betaalbare woonruimte in Amsterdam schaars is, werd de huurder verweten dat hij de woning op internet te huur had aangeboden. Op deze manier zouden er immers onderhuurders van de woning gebruik kunnen maken die daar normaal gesproken niet voor in aanmerking zouden komen. De voorzieningenrechter vond het voldoende aannemelijk dat de bodemrechter de tekortkoming van de huurder ernstig genoeg zou achten om de ontbinding van de huurovereenkomst te rechtvaardigen. De huurder diende de woning binnen 14 dagen te ontruimen.
Woningcorporaties treden hard op tegen illegale onderhuur. Uit de hiervoor genoemde uitspraak blijkt dat de rechter deze aanpak steunt. Het te huur aanbieden van een huurwoning op internet kan er dus (al) toe leiden dat je als huurder de woning kwijtraakt. Let als huurder dus altijd goed op of onderhuur door de verhuurder wordt toegestaan en of de woning tot de sociale woningvoorraad behoort of niet!