De kantonrechter in Breda is voornemens de arbeidsovereenkomst tussen woningcorporatie Laurentius en de directeur Klant en Markt de heer H. met ingang van 16 juli 2013 te ontbinden. Laurentius moet H. dan een ontslagvergoeding van 75.000 euro meegeven. Beide partijen krijgen nog tot 16 juli de tijd om hun ontbindingsverzoek in te trekken.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
Laurentius en H. hadden beiden een verzoek tot ontbinding van de arbeidsovereenkomst bij de kantonrechter neergelegd. Het verzoek van Laurentius was gebaseerd op de uitkomsten van een integriteitsonderzoek bij de woningcorporatie.
Eigen voordeel
De kantonrechter is van oordeel dat dit arbeidsconflict vooral aan H. kan worden verweten. Uit de bij Laurentius uitgevoerde onderzoeken komt volgens de kantonrechter een beeld naar voren van een directie die zich in eigen voordeel weinig aantrok van geldende regels. H. kreeg net als de andere twee directeuren een salaris boven het CAO-maximum en kende zichzelf een onkostenvergoeding toe. Daarnaast declareerde H. veelvuldig lunches en diners, onderging hij op kosten van Laurentius een kostbaar medisch onderzoek in Duitsland en dronk hij regelmatig alcohol onder werktijd.
In de loop van 2012 heeft H. ruim 2.000 e-mails verwijderd en zijn iPad en mobiele telefoon gewist. Dit doet volgens de rechter vermoeden dat hij iets te verbergen had.
Anderzijds stelt de kantonrechter vast dat H. in eerste instantie in september 2012 door Laurentius ten onrechte is geschorst, dat het integriteitsonderzoek lang heeft geduurd, H. arbeidsongeschikt is geraakt door het ontstane arbeidsconflict en Laurentius na zijn ziekmelding weinig belangstelling voor hem heeft getoond.
Wet topinkomens publieke sector
De kantonrechter heeft voor de hoogte van de vergoeding aansluiting gezocht bij de Wet normering bezoldiging topfunctionarissen publieke en semipublieke sectoren. Die geldt ook voor woningcorporaties als Laurentius en haar directeur H.. Die wet verbiedt werkgever en topwerknemer afvloeiingsregelingen van meer dan 75.000 euro overeen te komen. De kantonrechter is in dit geval van oordeel, dat het maximum ook geldt, nu hij zelf de vergoeding moet bepalen. Zou hij de kantonrechtersformule hebben toegepast, dan zou hij op ruim het dubbele zijn uitgekomen.
Onder toezicht
Woningbouwvereniging Laurentius is in 2012 onder toezicht gesteld in verband met haar slechte financiële situatie. In mei 2012 werd haar algemeen directeur aangehouden op verdenking van onder meer fraude en oplichting. In september 2012 schorste Laurentius de directeur Financiën en Vastgoedprojecten en de directeur Klant en Markt, en gaf zij opdracht tot een integriteitsonderzoek. De rechter hief de schorsing van de beide onderdirecteuren weer op (zie LJN BX9810).