Onze (online) privé-gegevens mogen op warme belangstelling rekenen van allerlei partijen zoals buitenlandse overheden en adverteerders. Voor veel mensen is dit zo’n abstract gegeven dat men zich er niet erg druk om maakt. Het kan echter heel concreet worden op het moment dat werkgevers en collega’s ook gezellig meekijken met wat je aan het doen bent.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
Online plezier
Niet iedereen is zich hiervan bewust. In een veilige omgeving denk je blijkbaar snel dat het alleen maar jou en je tablet is en vergeet je opeens dat je eerder in een goedwillende bui al je collega’s hebt bevriend. Zo kan online plezier tot allerlei gedoe in de arbeidsrelatie leiden. Je ziek melden en dan via facebook bekend maken dat je lekker in de kroeg zit (‘kom ook!’), is niet heel handig als de mensen die wél op kantoor zijn daarvan meegenieten. Foto’s plaatsen van een woeste oranje versie van jezelf terwijl je Koningsdag in Amsterdam aan het vieren bent: het kan. Maar dat wordt weer anders als je baas dacht dat je die dag in Stockholm was voor een zakelijk congres. Tweeten dat je een ϋbersaaie baan aangeboden hebt gekregen en die gaat accepteren bij gebrek aan beter. Het leidt tot oprechte verbazing als blijkt dat die nieuwe baan toch niet doorgaat. Natuurlijk weet men wel dat er volgers zijn en dat iedereen het kan lezen. Maar dat er ook zakelijke gevolgen aan worden verbonden, dat had men dan weer niet verwacht (#noujazeg).
Grenzeloze openbaarheid
Ook voordat er een arbeidsrelatie is ontstaan, kan online geschiedenis een rol spelen. Zo is niet te vermijden dat bedrijven (potentiele) werknemers googlen en zo van alles tegenkomen. Zullen zij daarbij zeggen dat de lollig bedoelde foto’s van een sollicitant in diverse staten van dronkenschap de reden zijn van een afwijzing? Waarschijnlijk niet, maar het zou heel goed kunnen dat dit wel een rol speelt.
Kantonrechters zijn tot op heden heel mild in het toelaten in de procedure van gegevens die online zijn gevonden. Dat zou in de toekomst kunnen veranderen, maar voor nu geldt dat werkgevers behoorlijk veel googlevrijheid hebben.