De curatoren van de in 2009 failliet verklaarde DSB Bank dienen samen met gedupeerde partijen een claim in bij De Nederlandsche Bank (DNB).
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
Zij achten de toezichthouder aansprakelijk voor de schade die schuldeisers lijden als gevolg van het faillissement. Dat maakten de partijen vrijdag bekend.
De claim is een gezamenlijk initiatief van de curatoren en de Vereniging DSBspaarder.nl, Vereniging DSBdepositos.nl en Stichting Belangen Rechtsbijstandverzekerden DSB, drie organisaties die klanten met een vordering op DSB vertegenwoordigen.
Volgens hen verleende de centrale bank in 2005 ten onrechte een bankvergunning aan DSB en was er sprake van falend toezicht. Uiteindelijk maakte DNB door het intrekken van krediet ”een zachte landing van de bank onmogelijk” waardoor het faillissement van DSB onafwendbaar werd, aldus de partijen.
Aansprakelijk
Het is nog niet bekend hoeveel schade de curatoren en organisaties precies bij DNB willen verhalen. Volgens curator Rutger Schimmelpenninck hangt dat ook af van het oordeel van de rechter. Die wordt eerst alleen de vraag voorgelegd in hoeverre DNB aansprakelijk is.
De schulden van DSB bedroegen ongeveer 3,8 miljard euro. Daarvan is inmiddels al zo’n 1,1 miljard uitgekeerd. In de boedel bevindt zich ook nog steeds zo’n 2,5 miljard euro aan bezittingen. Dit zijn echter voornamelijk langlopende leningen, waardoor schuldeisers lang op dit geld moeten wachten.