D66 wil garanties dat zzp’ers die zonder werk komen te zitten niet hoeven in te teren op hun pensioengeld als ze straks een eigen pensioenfonds krijgen.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
Voor Tweede Kamerlid Steven van Weyenberg is dat een belangrijk punt in de pensioenonderhandelingen met het kabinet die deze week van start zijn gegaan.
Het kabinet heeft eerder toegezegd dat er gewerkt wordt aan een pensioenfonds voor kleine zelfstandigen. Staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken is daarover in overleg met zzp-organisaties. Vicepremier Lodewijk Asscher wees vrijdag op de voordelen die een gezamenlijk pensioenfonds voor zzp’ers kan hebben. Ze hoeven zich dan niet apart te verzekeren.
Maar Van Weyenberg wijst op het risico dat zzp’ers hun pensioen moeten ‘opeten’ als ze in de bijstand belanden. Het geld dat ze voor hun oude dag opzij hebben gezet, mag niet worden aangemerkt als eigen vermogen, dat eerst moet worden opgemaakt voordat er recht op bijstand ontstaat.
Van Weyenberg heeft dit punt woensdag op tafel gelegd tijdens het eerste overleg van het kabinet met de oppositiepartijen CDA, D66, ChristenUnie, SGP en GroenLinks over pensioenen.
Pensioenopbouw
Het kabinet zag eerder zijn plan om de jaarlijkse pensioenopbouw vanaf 2015 fors te verlagen stranden in de Senaat, waar het geen meerderheid heeft. Het probeert zijn plan nu zo aan te passen dat de oppositiepartijen het ook steunen. Het wetsvoorstel maakt dan wel kans in de Senaat.
Het pensioenoverleg wordt maandagavond voortgezet. Inzet van de oppositiepartijen is dat de pensioenopbouw minder daalt dan het kabinet voorstelt. Ook willen ze toezeggingen dat werknemers minder pensioenpremie hoeven te betalen als ze minder pensioen kunnen opbouwen.