Als de staking van strafrechtadvocaten komende maandag doorgaat, zullen rechters eventuele verzoeken om uitstel van rechtszaken op de gebruikelijke manier behandelen. Strafrechtadvocaten hebben aangekondigd op 11 november te gaan staken uit protest tegen de voorgenomen bezuinigingen op de rechtsbijstand. De Rechtspraak heeft begrip voor de zorgen van advocaten, maar had liever gezien dat zij een protestactie hadden georganiseerd waar rechtzoekenden niet door worden gedupeerd.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
Eigen verantwoordelijkheid
De Rechtspraak heeft een eigen verantwoordelijkheid bij het bewaken van de voortgang van strafprocessen. Behalve de belangen van verdachten (die in geval van een staking van strafrechtadvocaten dus niet worden vertegenwoordigd), hebben ook slachtoffers en andere benadeelde partijen belangen. De rechter moet en zal die wegen. Het kan dus gebeuren dat een rechter een verzoek om aanhouding afwijst. In dat geval gaat de zaak door en wordt er gerekend op de aanwezigheid van alle procespartijen. Iedere rechter is onafhankelijk in zijn afweging een zaak wel of niet door te laten gaan. Omdat de belangen en afwegingen bij elke zaak anders zijn, is het niet mogelijk in algemene zin te zeggen of zaken wel of niet door gaan.
Eerdere advisering
In een wetgevingsadvies (pdf, 30 kB) aan de minister in januari heeft de Raad voor de rechtspraak benadrukt dat de toegang tot de rechter voor alle inkomensgroepen gegarandeerd moet blijven. Daarnaast adviseerde (pdf, 40 kB) de Raad in februari 2012 naar aanleiding van een consultatiepaper van de staatssecrretaris over ‘denkrichtingen voor de toekomst van de rechtsbijstand’ het huidige stelsel voor rechtsbijstand te onderzoeken. Dat vindt de Raad beter dan de ‘kaasschaafmethode’ toe te passen. Als het stelsel onbetaalbaar dreigt te worden door een steeds groter beroep op de rechtsbijstand, moet er worden gezorgd voor een ander systeem dat beter voldoet, vindt de Rechtspraak.