In hoger beroep is een verdachte vrijgesproken van verkrachting van een Britse toeriste. Een tweede verdachte is veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie jaar. Dat heeft het gerechtshof Amsterdam vandaag beslist
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
Vrijspraak eerste verdachte bij gebrek aan bewijs
Aangeefster is een Britse toeriste. Zij is op 14 mei 2012 in Nederland aangekomen. Zij kreeg ‘s avonds, na afloop van een kroegentocht, ruzie met haar vriend in een bar. Nadat haar vriend de bar had verlaten, is zij meegegaan met de eerste verdachte. Met hem heeft zij later in zijn woning seks gehad. De verklaringen van aangeefster en de verdachte met betrekking tot de vrijwilligheid van deze seksuele handelingen staan tegenover elkaar. Ook is geen steunbewijs voor de verklaring van aangeefster dat de seksuele handelingen onder dwang dan wel tegen haar zin hebben plaatsgevonden. Daarom wordt de verdachte vrijgesproken van verkrachting en aanranding.
Voldoende steunbewijs schuld tweede verdachte
Vervolgens is aangeefster door de tweede verdachte van de eerste overgenomen en mee naar diens huis genomen. De tweede verdachte en een derde man hebben daar seksuele handelingen met aangeefster verricht. Die hebben mede bestaan uit het seksueel binnendringen van het lichaam. De tweede verdachte zegt dat aangeefster deze handelingen vrijwillig heeft ondergaan. Voor de verklaring van aangeefster dat deze handelingen tegen haar zin en onder dwang hebben plaatsgevonden is echter overtuigend steunbewijs aanwezig. Zij heeft meerdere malen met 112 gebeld en ook de verklaringen van een taxichauffeur en de politie ondersteunen haar verklaring. De tweede verdachte is dan ook schuldig verklaard aan verkrachting.
Posttraumatische stress stoornis slachtoffer
De lichamelijke en psychische integriteit van het slachtoffer is ernstig aangetast en bij haar is een posttraumatische stress stoornis vastgesteld. Zij heeft zich onder behandeling van een psychotherapeut moeten stellen. Het hof heeft, gelet op de ernst van het feit, de tweede verdachte een gevangenisstraf van drie jaar opgelegd.
Zelfde oordeel als de rechtbank
De rechtbank kwam eerder tot hetzelfde oordeel als het hof. Het Openbaar Ministerie (OM) eiste in hoger beroep vier en vijf jaar cel tegen de twee mannen. Het OM stelde hoger beroep in tegen de vrijspraak en de tweede verdachte tegen zijn veroordeling..
ECLI:NL:GHAMS:2013:4605, ECLI:NL:GHAMS:2013:4606