Steeds vaker worden commissarissen aangesproken door de vennootschap of curator wegens onbehoorlijke vervulling van zijn of haar taak. In een recente uitspraak van de rechtbank Noord-Nederland werden de commissarissen aansprakelijk gehouden voor het tekort in de boedel van de failliete vennootschap.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
Toezichthoudende taak en aansprakelijkheid
De raad van commissarissen heeft tot taak toezicht te houden op het beleid van het bestuur en op de algemene gang van zaken binnen de vennootschap en de met haar verbonden onderneming. Hij staat het bestuur met raad ter zijde. In een faillissement kan de raad van commissarissen door de curator van de failliete vennootschap worden aangesproken wanneer blijkt dat de raad zijn toezichthoudende taak onbehoorlijk heeft vervuld. Indien daarvan sprake is, kunnen de commissarissen – evenals de bestuurders – hoofdelijk aansprakelijk worden gehouden voor het tekort in de boedel.
De casus
In deze zaak werden naast de bestuurders, de commissarissen van de vennootschap hoofdelijk veroordeeld tot het tekort in de boedel van ongeveer twee miljoen euro. De administratie van de desbetreffende vennootschap was een zooitje. Er werden geen deugdelijke begrotingen opgesteld en bovendien weken de begrotingen significant af van de jaarrekeningen. Er werd stelselmatig nagelaten om kwartaalrapportages te maken en de kwartaalrapportages die wel werden gemaakt, gaven geen inzicht in de dalende liquiditeit en de afnemende debiteurenstand. Als klap op de vuurpijl ontdekte de raad van commissarissen pas in februari 2006 een administratieve fout op basis waarvan hij gedurende drie kwart van het boekjaar 2005 in de veronderstelling verkeerde dat de vennootschap winst maakte, terwijl eigenlijk verlies werd gemaakt.
Het oordeel
De rechtbank rekent de gang van zaken ook de commissarissen aan. Van een raad van commissarissen mag worden verwacht dat hij op de hoogte is van de aard, de opzet alsmede de organisatie van de onderneming. De raad is weliswaar niet zelf verantwoordelijk voor het samenstellen en voeren van een deugdelijke administratie, maar het is volgens de rechtbank niet mogelijk om voldoende en adequaat toezicht te houden op een onderneming waarbij dergelijke doorslaggevende informatie ontbreekt. Ook geldt dat een commissaris in beginsel mag afgaan op de juistheid van de informatie zoals verstrekt door het bestuur, maar indien er aanwijzingen zijn dat de informatie niet juist of onvolledig is, dient navraag te worden gedaan. De raad van commissarissen heeft van de haar wettelijke toekomende bevoegdheden daartoe, evenmin gebruik gemaakt. De rechtbank oordeelt dan ook dat sprake is van onbehoorlijke taakvervulling door de raad van commissarissen.
Conclusie
Aan het toezicht van commissarissen worden steeds strengere eisen gesteld. De raad van commissarissen dient deugdelijk toezicht te houden op het beleid van de vennootschap. Dat betekent ook dat een commissaris actief en kritisch de liquiditeitsprognoses en andere financiële stukken van de vennootschap dient te bekijken. Indien de commissaris vermoedt dat de informatie die hem is verstrekt onjuist of onvolledig is, dient hij of zij om aanvullende informatie te vragen. Vervult een commissaris zijn toezichttaak niet of onvoldoende, dan loopt hij het risico dat hij door een curator hoofdelijk aansprakelijk wordt gehouden voor het tekort in de boedel.