Het college van gedeputeerde staten van Gelderland krijgt bij zijn vierde poging om het bestemmingsplan voor Sauna Drôme in Putten goed te keuren, twaalf weken de tijd om het goedkeuringsbesluit beter te motiveren.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
Dat blijkt uit een zogenoemde tussenuitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State van 15 januari 2014. In het bestemmingsplan ‘Westelijk Buitengebied’ van de gemeente Putten is onder meer het sauna- en beautycentrum Sauna Drôme aan de Tolweg en de Poolseweg in Putten opgenomen. Een vastgoedbedrijf en twee omwonenden waren tegen het provinciale goedkeuringsbesluit in beroep gekomen, omdat zij het er niet mee eens zijn dat het illegaal uitgebreide sauna- en beautycentrum gelegaliseerd wordt.
Eerdere goedkeuringsbesluiten
In februari 2008 vernietigde de Raad van State voor de eerste keer het goedkeuringsbesluit voor Sauna Drôme, onder meer omdat het provinciebestuur beter had moeten motiveren waarom het illegaal uitgebreide deel van het sauna- en beautycentrum toch gelegaliseerd kon worden. Ook aan het tweede goedkeuringsbesluit van de provincie van september 2009, ontbrak een goede motivering, zo oordeelde de Raad van State in een uitspraak van oktober 2010. In het derde goedkeuringsbesluit van september 2011 stemde het provinciebestuur wederom in met het saunacentrum, maar hield het geen rekening met het feit dat het saunacentrum sinds 2009 deel uitmaakt van de Ecologische Hoofdstructuur, aldus de Raad van State in zijn uitspraak van juni 2012.
Vierde goedkeuringsbesluit
In november 2012 keurde het provinciebestuur het bestemmingsplan voor Sauna Drôme voor de vierde maal goed. In de tussenuitspraak van vandaag oordeelt de Raad van State dat dit goedkeuringsbesluit nog steeds onvoldoende gemotiveerd is. Het provinciebestuur had moeten onderzoeken wat de gevolgen zijn van het illegaal uitgebreide sauna- en beautycentrum voor de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) en voor de zogenoemde kernkwaliteiten van het provinciaal waardevolle landschap. Omdat het provinciebestuur dit niet heeft gedaan, is niet duidelijk of de uitbreiding van het saunacentrum gevolgen heeft of heeft gehad voor de EHS en het waardevolle landschap, aldus de hoogste bestuursrechter.
Aanpassing Ecologische Hoofdstructuur
In mei 2013 hebben provinciale staten van Gelderland de EHS aangepast, waardoor het sauna- en beautycentrum niet langer daarvan deel uitmaakt. De Raad van State is van oordeel dat provinciale staten ‘in redelijkheid tot aanpassing van de EHS hebben kunnen komen’. Gevolg is dat de EHS niet meer in de weg staat aan de uitbreiding van het sauna- en beautycentrum.
Waardevol landschap
De aanpassing van de EHS neemt echter niet weg dat het goedkeuringsbesluit in strijd is met het provinciale beleid voor waardevolle landschappen waar de percelen van het sauna- en beautycentrum wel deel van uitmaken. Het provinciebestuur krijgt van de Raad van State een termijn van twaalf weken om het goedkeuringsbesluit op dit punt beter te motiveren. Daarna zal de Raad van State een definitieve uitspraak in deze zaak doen.
ECLI:NL:RVS:2014:30