De Rabobank zou de miljoenenboete die de bank kreeg in de zogeheten Liborzaak niet van de belasting moeten aftrekken.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
Die oproep doet Bart Jan Krouwel, voormalig directeur Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) bij Rabobank, volgens tv-programma Zembla in de uitzending van donderdagavond.
”Zou het niet fantastisch zijn als gebaar van de leiding van de Rabobank in het kader van je reputatie, dat je zegt: ook al is de Liborboete deels fiscaal aftrekbaar, ik doe dat toch niet”, zegt Krouwel. ”Want als ze van die fiscale aftrekmogelijkheid gebruik maken betekent dat de Nederlandse belastingbetaler als het ware ook mee gaat betalen voor die boete.”
Rabobank betaalde in oktober een boete van in totaal 774 miljoen euro aan toezichthouders in buiten- en binnenland om de zaak, die draait om het manipuleren van een belangrijk rentetarief, te schikken.
Niet aftrekbaar
Een woordvoerder van Rabobank benadrukt dat de Nederlandse boete van 70 miljoen euro sowieso niet aftrekbaar is. Alleen een deel van de ruim 700 miljoen euro aan buitenlandse boetes kan mogelijk worden afgetrokken van de winstbelasting.
”Daarover is nog geen besluit genomen”, stelt de zegsman. ”Wij zijn nog in gesprek met de Belastingdienst over de mate van aftrekbaarheid. Dat hangt samen met allerlei schikkingsvoorwaarden en regelingen.”
In de Tweede Kamer werden vorig jaar al vragen gesteld over de mogelijkheid dat de belastingbetaler deels opdraait voor de boete van Rabobank.
De fiscale aftrekbaarheid zou de schatkist 46 miljoen euro kosten. Staatssecretaris Frans Weekers van Financiën zei daarop dat hij af wil van de bestaande situatie. Weekers ging overigens niet concreet op de Rabobank in. De bewindsman zei zijn plan komende tijd te gaan uitwerken.