De geplaagde afdeling Toeslagen van de Belastingdienst geeft wekelijks ongeveer een half miljoen euro uit aan vierhonderd uitzendkrachten, die het computersysteem van de divisie in vaart moeten houden.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
Het onderdeel had al in de zomer van 2012 opgeheven moeten worden, maar is nog altijd ‘noodzakelijk’ om toeslagen te kunnen verstrekken. Dat bevestigt een woordvoerder van de Belastingdienst tegenover NU.nl naar aanleiding van een bericht in De Telegraaf.
Zonder de afdeling van ongeveer vijfhonderd man zouden duizenden burgers niet de zorg-, huur- of kinderopvangtoeslag krijgen waar ze recht op hebben, aldus de ochtendkrant.
De afdeling, die werkt vanuit een kantoor in Den Haag, werd aanvankelijk ingesteld als ’tijdelijke productiefabriek’ om van vier losse toeslagensystemen één systeem te maken.
Permanent
Het was de bedoeling dat die operatie halverwege 2012 werd afgerond, maar de eenheid is inmiddels permanent betrokken bij de verwerking van aanvragen, zo geeft de Belastingdienst aan.
“Nu is het nog zo dat er op de afdeling meer flexwerkers zijn dan vaste medewerkers, maar die balans is aan het verschuiven”, zegt de Belastingdienst. Of dit zorgt voor lagere arbeidskosten weet de woordvoerder niet.
De aanhoudende problemen bij de afdeling Toeslagen dwongen staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) vorige week tot opstappen. Zo’n 125 duizend huishoudens krijgen niet de toeslagen waarop ze recht hebben, bekende hij. Voormalig wethouder in Amsterdam, Eric Wiebes, werd dinsdag aangesteld als zijn opvolger.