Rabobank krijgt woensdag een schadeclaim van 7 miljard euro op de mat, vanwege “dwaling en bedrog” bij het verkopen van rentederivaten.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
De bank zou voor klanten hebben verzwegen welke grote financiële risico’s die producten met zich meebrachten. Dat stelt de stichting Renteswapschadeclaim, die een procedure tegen de bank begint.
Als de claim wordt toegewezen, kan volgens een berekening van de stichting de schade voor de bank oplopen tot 7 miljard euro.
Als klanten vooraf hadden geweten welke gevaren de zogeheten renteswaps met zich meebrachten, dan zouden ze volgens de stichting de producten nooit hebben afgesloten.
Rabobank zou vanaf 2001 voor 12 miljard euro aan renteswaps aan het midden- en kleinbedrijf hebben verkocht, en voor een soortgelijk bedrag aan grotere bedrijven. Bedrijven konden de swaps gebruiken om zich in te dekken tegen stijgende rentes.
Miljardenschade
Omdat de rente de afgelopen jaren flink is gedaald, hebben de bedrijven volgens hem een miljardenschade op de contracten geleden. De stichting wil dat bedrag op de bank verhalen.
Bovendien konden klanten op geen enkele wijze bepalen of zij in de contracten de juiste rente afspraken. Rabobank fraudeerde in diezelfde periode namelijk met de hoogte van het interbancaire rentetarief Euribor. Die rente is een “cruciaal onderdeel” van de verkochte renteswaps, stelt de stichting.
De stichting eist nu dat de nog lopende en afgekochte renteswapcontracten worden vernietigd, omdat de bank zich schuldig zou hebben gemaakt aan dwaling en bedrog.
Geen commentaar
Rabobank stelt in een reactie via de media kennis te hebben genomen van de actie van Renteswapschadeclaim en geeft geen inhoudelijk commentaar. Klanten die vragen of klachten hebben over hun lopende rentederivaat wordt aangeraden daarover met hun lokale bank in gesprek te gaan.
Op zijn website wijst Rabobank erop dat renteswaps bedoeld zijn om de klant te beschermen tegen een stijgende rente. ”Maar de klant profiteert niet van een dalende rente”, aldus Rabobank.
Manipulatie
Vorig jaar werd bekend dat medewerkers van Rabobank en een aantal andere Europese banken, zich schuldig hebben gemaakt aan de manipulatie van de centrale Libor- en Euriborrentetarieven. Eerder dit jaar daagde een Nederlandse vastgoedonderneming Rabobank al voor de rechter in verband met de manipulatie.
Een woordvoerder van de stichting Renteswapschadeclaim liet weten op korte termijn de claim te zullen indienen. Dat gebeurt in eerste instantie ”met een klein clubje”, maar een eventuele uitspraak zou voor alle bezitters van de renteswaps gelden.
Het is niet voor het eerst dat Rabobank wordt aangeklaagd vanwege het verkopen van swaps ten tijde van de rentefraude. In maart van dit jaar schreef website Follow The Money al dat een klant van de bank een claim tegen Rabobank had ingediend voor de schade als gevolg van rentedalingen.
In het rood
Momenteel zouden alleen al de bedrijven in het mkb nog voor zo’n 2,7 miljard euro in het rood staan op renteswaps, zo maakte de Autoriteit Financiële Markten (AFM) vorige week bekend. De claim spitst zich echter niet alleen toe op nog openstaande derivaten, maar ook swaps die in het verleden al met verlies door bedrijven zijn afgekocht.
Toch zouden er maar weinig klachten zijn binnengekomen over rentederivaten. Volgens de Nederlandse Vereniging van Banken hebben nog geen 130 ondernemers over de swaps geklaagd bij hun bank. Dat liet de koepelvereniging voor banken vorige week weten in een reactie op de AFM-cijfers.