Het financiële klachteninstituut Kifid krijgt een rol als geschillencommissie tussen banken en mkb-ondernemers die een probleem hebben met de rentederivaten die ze bij hun bank hebben afgenomen.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën kondigde dat woensdag aan in een Tweede Kamerdebat.
Kifid gaat deze maand met de banken en vertegenwoordigers van het midden- en kleinbedrijf om de tafel om precieze afspraken te maken over de afhandeling van klachten. Cruciaal daarbij is dat beide partijen uitspraken van Kifid zullen accepteren.
Rentederivaten zijn beleggingsproducten die bij het afsluiten van een lening vaak worden gebruikt om de risico’s van een rentestijging af te dekken. Banken hebben bij het verstrekken van deze producten vaak een te gunstig beeld gegeven van de risico’s. Sommige bedrijven komen hierdoor nu in de problemen.
Oplossingen
De Autoriteit Financiële Markten (AFM) riep vorige week de Nederlandse banken op om met oplossingen te komen voor mkb’ers die financieel in de problemen zijn gekomen door de aanschaf van rentederivaten. Daarvan zijn er in Nederland 17.000 verkocht. Inmiddels zijn er bij 130 klachten in behandeling, waarvan er 20 bij de rechter liggen.
Dijsselbloem zei dat hij op zich niks tegen rentederivaten heeft, maar wel tegen de onzorgvuldigheid waarmee ze in het verleden zijn verkocht. Hij wilde de derivaten niet vergelijken met de woekerpolisaffaire, waarvan er tussen de 6 en 7 miljoen zijn verkocht, maar ziet wel dat ook bij de derivaten sprake was van perverse prikkels: banken verdienen geld aan derivaten terwijl die soms niet in het belang van de klant zijn.