De rechtbank Oost-Brabant heeft twee mannen uit ’s-Hertogenbosch (19 en 24 jaar) veroordeeld tot gevangenisstraffen van respectievelijk 30 en 24 maanden, waarvan telkens zes maanden voorwaardelijk. Ze pleegden een gewapende overval op het kruidenierswinkeltje van een 88-jarige vrouw in Empel. Een 22-jarige Bosschenaar krijgt voor zijn aandeel in de overval een celstraf van 189 dagen, waarvan negentig dagen voorwaardelijk.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
De 24-jarige verdachte verklaarde dat hij voorafgaand aan de overval op Facebook contact heeft gehad met de negentienjarige, die het had over goud en geld, dat het makkelijk was en over een oud vrouwtje en geen cameratoezicht. Op 8 oktober vorig jaar reden de verdachten met de auto naar Empel en parkeerden ze achter het winkeltje van de vrouw. De 22-jarige bestuurder bleef in zijn auto zitten, terwijl de andere twee naar binnen gingen. Ze bedreigden de eigenaresse met een mes en duwden haar naar de keuken. Eén van de verdachten trok de armbanden van de arm van de vrouw. Ook gaf hij een ruk aan de ketting van het slachtoffer, maar die kwam niet los. Ze dwongen de vrouw vervolgens op een stoel te gaan zitten. Toen ze opstond werd ze hardhandig op de grond gegooid. De verdachten verlieten de winkel met twee armbanden, een gering bedrag aan kassageld en tien pakjes sigaretten.
Straffen
Bij het bepalen van de straf weegt de rechtbank mee dat de laffe en gewetenloze daad werd gepleegd op een weerloze vrouw van 88 jaar oud. Voor haar was dit een bijzonder traumatische ervaring. De verdachten hielden echter geen rekening met haar gevoelens en wilden snel aan geld komen.
De negentienjarige verdachte krijgt een hogere straf dan zijn 24-jarige mededader, omdat de rechtbank er rekening mee houdt dat het initiatief van de overval van hem uitging. Daarnaast werd hij al eerder veroordeeld voor een vermogensdelict. Bovendien wilde hij geen inzicht geven in de toedracht van het delict en ziet hij het aangedane leed niet in. In het voordeel van de verdachte weegt de rechtbank mee dat hij jong is en een laag IQ heeft. De rechtbank legt een deel van de gevangenisstraf voorwaardelijk op om hem ervan te weerhouden opnieuw strafbare feiten te plegen. Aan deze voorwaardelijke straf koppelt de rechtbank enkele bijzondere voorwaarden. Zo moet de verdachte deelnemen aan een gedragstraining en zal hij worden begeleid door Humanitas Homerun. Daarnaast krijgt hij een locatiegebod van een jaar waarvoor hij elektronisch onder controle staat.
De 24-jarige verdachte meldde zichzelf bij de politie en verleende ook verder zijn volledige medewerking aan het onderzoek. Bovendien ziet hij de ernst van het aangedane leed in en toonde hij oprecht berouw. De verdachte heeft een persoonlijkheidsstoornis en is daardoor licht verminderd toerekeningsvatbaar. Als bijzondere voorwaarden moet hij een gedragstraining ondergaan, zich laten behandelen in een psychiatrische kliniek en begeleid gaan wonen.
Volgens de rechtbank wist de 22-jarige bestuurder niet dat de andere twee verdachten een overval zouden plegen. Hij stelde echter geen enkele vraag toen de anderen spraken over snel en veel geld halen. Ook deelde hij in de buit. Gelet daarop en op zijn eerdere ervaringen met de andere mannen, had de bestuurder volgens de rechtbank wel het sterke vermoeden dat ze een diefstal wilden plegen. Daarom is hij hun medeplichtige. Bij de hoogte van de straf wordt in zijn geval uitgegaan van diefstal. Tenslotte vindt de rechtbank het kwalijk dat de verdachte op geen enkele wijze spijt heeft betuigd of verantwoordelijkheid heeft getoond voor zijn daad.
De drie verdachten moeten het slachtoffer een schadevergoeding betalen van in totaal 1871,87 euro, zoals zij had gevraagd.
ECLI:NL:RBOBR:2014:4048, ECLI:NL:RBOBR:2014:4049, ECLI:NL:RBOBR:2014:4061