Eigenaren van winkelpanden willen een veel flexibeler huurrecht. De huidige sterke rechten van huurders blokkeren namelijk investeringen en maken het moeilijk om leegstand tegen te gaan.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
Dat schrijft een aantal vastgoedbelangengroepen in een brief aan minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD).
De vastgoedeigenaren klagen dat zij door doorlopende huurcontracten niet kunnen experimenteren met nieuwe winkeliers. Ook worden huurcontracten nu onderling doorverkocht, waardoor een winkelcentrumeigenaar geen invloed heeft op wie de nieuwe eigenaar wordt.
Schuiven
De vastgoedeigenaren willen juist kunnen schuiven met huurders, of afspraken kunnen maken over tijdelijke huurcontracten en lagere huren.
Dat moet een winkelgebied als geheel aantrekkelijker maken, wat meer klandizie aantrekt. Als voorbeeld wijzen vastgoedverenigingen IVBN en Vastgoed Belang naar de kantorensector en naar het buienland, waar al succesvol zou worden gewerkt met flexibele huurrechten.
jaren zestig
Onder het huidige huurrecht, daterend uit de jaren zestig, wordt nu te veel de kleine zelfstandige winkeliers met een klantenkring op loopafstand beschermd, zo menen de belangengroepen. “De retailer van vandaag en morgen is daar niet langer van afhankelijk”, schrijven ze in de brief aan Kamp. Dat geldt helemaal voor de grote winkelketens.
De vastgoedverenigingen willen in het najaar een besluit van de regering. Om dat voor elkaar te krijgen vragen ze nu Kamp om invloed uit te oefenen op het wetsontwerp.