Partijen bij de Amsterdamse handelsrechter, familierechter en kantonrechter kunnen voortaan kiezen voor een zogeheten GOO-behandeling. Daarin ondersteunt de rechter actiever het gezamenlijke doel van partijen om tot een oplossing te komen. De deelnemende Amsterdamse rechters zullen meer doorvragen naar de achterliggende belangen in het conflict. Belangrijk is dat de betrokken partijen bereid zijn een oplossing te vinden.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
Duurzame oplossing
Gericht-Op-Oplossing (GOO) heet de nieuwe aanpak waarmee rechtbank Amsterdam van start gaat. De pilot past in de trend dat rechters vaker zoeken naar een duurzame oplossing van het achterliggende conflict. Partijen in een familie- of handelsconflict die instemmen met een GOO-behandeling, kiezen ervoor om naar een gezamenlijke oplossing te streven. Het gaat bijvoorbeeld om een boedelverdeling bij een scheiding of over de aansprakelijkheid voor kostbare fouten bij de verbouwing van een badkamer. Het is niet zo dat de hele procedure verandert, wel wordt onder leiding van één van de acht deelnemende rechters snel gezocht naar een onderling vergelijk.
Huiswerk
De bereidheid van de betrokken partijen om samen tot een oplossing te komen, is een belangrijke voorwaarde voor de GOO-behandeling, aldus handelsrechter Miranda Korsten-Krijnen, één van de deelnemende rechters. Dit is niet in elke rechtszaak het geval, soms hebben partijen geen behoefte aan onderhandelen. “Bij GOO krijgen partijen als huiswerk voor de zitting de opdracht om na te denken welk achterliggend belang er speelt in hun zaak. Ook kan er een voorlopige beslissing over een deel van het geschil worden gegeven. Dat kan bijvoorbeeld de aansprakelijkheid zijn. Zoiets kan behulpzaam zijn bij het vinden van een gezamenlijke oplossing.”
Sorry zeggen
De afgelopen maanden hebben de rechters cursussen gevolgd waarbij de oplossingsgerichtheid centraal stond. “We zoeken natuurlijk altijd al naar voor alle partijen bevredigende oplossingen, maar nu is ons arsenaal aan mogelijkheden uitgebreid”, vertelt Korsten-Krijnen. “Je vraagt nog meer door naar de belangen die onder een conflict liggen, ook de emotionele. Soms is het heel belangrijk dat een partij sorry zegt tegen de ander. Daarna kun je makkelijker verder.”
Brief
Aan partijen in familie-, kanton en handelsgeschillen bij de rechtbank Amsterdam kan in het begin van de procedure per brief worden gevraagd of ze mee willen doen. Partijen kunnen ook zelf om een GOO-behandeling vragen. De GOO-procedure is geen mediation: als de partijen er niet uitkomen, kan de rechter altijd zelf een uitspraak doen. Volgend jaar wordt geëvalueerd of de nieuwe aanpak aan de verwachtingen voldoet.