De Centrale Raad van Beroep oordeelt in zijn uitspraak van 2 december 2014 dat het college appellant ten onrechte met toepassing van artikel 13, eerste lid, onder e, van de WWB voor een dag in de week heeft uitgesloten van het recht op bijstand.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
Zoals de Raad in zijn uitspraak van 22 juli 2008 (ECLI:NL:CRVB:2008:BD8765) heeft overwogen, zijn de in artikel 11, eerste lid, en 13, eerste lid, aanhef en onder d (sinds 1 januari 2011 onder e), en vierde lid, van de WWB gestelde eisen inzake woon- en verblijfplaats, in de wet opgenomen om de inschakeling van betrokkenen in het arbeidsproces niet te frustreren en om controle op de rechtmatigheid van het verlenen van de bijstand mogelijk te maken. Het college betwist niet dat deze doelstellingen in het geval van appellant niet in het gedrang zijn gekomen. Appellant werkte van maandag tot en met zaterdagochtend in Nederland. Hij nam deel aan het arbeidsproces en was beschikbaar voor verdere inschakeling. De omstandigheid dat hij een deel van het weekend in België verbleef, stond niet in de weg aan controle door het college op de rechtmatigheid van het verlenen van de bijstand. Appellant heeft zich niet onttrokken aan een juiste uitvoering van de WWB (TK, vergaderjaar 2002-2003, 28 870, nr. 3, p. 44). Het periodieke, korte verblijf buiten Nederland leidt er onder de bijzondere omstandigheden van dit geval niet toe dat onverkorte bijstandverlening strijd zou komen met het in de WWB neergelegde territorialiteitsbeginsel. Dit betekent dat het college appellant ten onrechte met toepassing van artikel 13, eerste lid, onder e, van de WWB voor een dag in de week heeft uitgesloten van het recht op bijstand.
De Centrale Raad van Beroep is de hoogste rechter op het gebied van het sociale bestuursrecht, het ambtenarenrecht en delen van het pensioenrecht.
Dit is een nieuwsbericht op basis van de genoemde uitspraak van de Centrale Raad van Beroep. Bij verschil tussen dit nieuwsbericht en de volledige uitspraak is laatstgenoemde beslissend.