Ondernemingsraden krijgen waarschijnlijk vanaf januari volgend jaar adviesrecht over het salaris van de topmensen in hun bedrijf.
Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) zei dat woensdag in een Kamerdebat over de inkomens- en vermogensverdeling in Nederland.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
Hij reageerde daarmee op een pleidooi van de PvdA. Asscher zei dat het kabinet al bezig is met een wijziging van de Wet op de Ondernemingsraden.
Het adviesrecht voor de or moet in zijn visie niet precies gaan over de hoogte van de beloning, maar wel over de verhouding met de salarissen met andere werknemers in het bedrijf. Asscher hoopt dat de discussie en het debat erover leiden tot matiging van de topsalarissen in het bedrijfsleven. Daadwerkelijk ingrijpen in die salarissen wil hij niet.
Verhouding
PvdA-Kamerlid Henk Nijboer wees er in het debat op dat de verhouding tussen het salaris van de topman en de laagst betaalde werknemers uit het lood is geslagen. Die verhouding is de afgelopen twintig jaar toegenomen van een factor dertig naar wel vijftig of zestig terwijl werknemers er weinig bijkregen en velen werden ontslagen, aldus Nijboer. Het old boys network kent elkaar nog altijd steeds hogere beloningen toe, zei hij.
Ook Asscher zei eerder al dat hij het onbegrijpelijk vindt dat topinkomens in het bedrijfsleven de laatste jaren soms fors zijn verhoogd, terwijl de werkloosheid hoog is en de lonen maar matig stijgen. Volgens hem zou het topbestuurders sieren als hun beloning gelijke tred zou houden met die van de rest van de werknemers.
Meevallen
VVD’er Mark Harbers zegt dat het inkomensverschil in Nederland wel meevalt. Hij citeert daarbij een onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS): “Inkomensverschillen in Nederland zijn stabiel en relatief klein”, schreef het statistiekbureau in juni 2014.
Harbers wil daarom niets weten van meer belasting op vermogen, in plaats daarvan moet het kabinet zich blijven richten op het terugdringen van het begrotingstekort.
Nijboer en ook SP-Kamerlid Arnold Merkies wezen erop dat ongelijkheid slecht is voor de economische groei. De verhouding tussen het salaris van de topman en de laag betaalde werknemers in het bedrijf is volgens Nijboer uit het lood geslagen.
Die factor is de afgelopen twintig jaar toegenomen van een factor dertig naar wel vijftig of zestig terwijl werknemers er weinig bijkregen en velen werden ontslagen, aldus Nijboer. Het old boys network kent elkaar nog altijd steeds hogere beloningen toe, zei hij.