‘Het is inconsistent van het CPB om te pleiten voor verdergaande liberalisering van het notariaat als het CPB nu al constateert dat door toenemende concurrentie de kwaliteit van de notariële dienstverlening onder druk komt te staan. Dat de kwaliteit in het geding zou zijn, is voor ons onacceptabel’, aldus de eerste reactie van Robert Salomons, voorzitter van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB), de beroepsorganisatie van notarissen en kandidaat-notarissen in Nederland. De KNB heeft daarom met name kritiek op enkele concurrentiebevorderende beleidsaanbevelingen genoemd in het zojuist verschenen rapport van het Centraal Plan Bureau (CPB), getiteld Competition and Quality in the Notary profession. ‘Het Nederlandse notariaat is volgens een recent rapport van de Europese Commissie het meest geliberaliseerde notariaat in Europa. Pas in 2003 zijn de notaristarieven volledig vrij gegeven en is de concurrentie binnen het notariaat echt op gang gekomen. Het notariaat bevindt zich nu nog in een overgangsfase. Daarom nu eerst evalueren en zonodig repareren’, aldus KNB-voorzitter Robert Salomons. Binnenkort vindt die evaluatie van de Notariswet plaats. In het kader hiervan verschijnt binnen enkele weken het adviesrapport van de commissie Hammerstein.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
Het CPB-rapport geeft diverse aanbevelingen om de concurrentie te bevorderen. Bijvoorbeeld de aanbeveling in het rapport om de verplichte indiening van het ondernemingsplan af te schaffen heeft het notariaat verbaasd. Eén van de manieren om de kwaliteit van notariële dienstverlening te bevorderen is immers te zorgen dat de toetreders op de markt voldoen aan vooraf gestelde eisen. Uit de Trendrapportage Notariaat uit 2005 van het WODC blijkt dat kandidaat-notarissen het maken van een ondernemingsplan nauwelijks als een belemmering zien. Het CPB-rapport is verder vóór versmalling van het werkterrein van het notariaat, terwijl het notariaat juist op alle drie de rechtsgebieden ondernemingsrecht, onroerend goed en familierecht deskundig is. De dienstverlening van het notariskantoor kan alleen dán toegevoegde waarde hebben als op alle drie de rechtsgebieden, en in hun onderlinge samenhang, voldoende kennis aanwezig is. Specialisatie op de manier die het CPB voorstaat, zou afbreuk doen aan de kwaliteit van de notariële dienstverlening.
Volgens Salomons is het voorstel voor een volledig digitale notaris eveneens zeer ongelukkig. ‘Het CPB gaat daarmee voorbij aan de recente uitspraak van het Gerechtshof Amsterdam dat heeft bepaald dat de cliënt bij voorkeur persoonlijk dient te verschijnen om de kwaliteit van informeren en controleren van de wil van partijen te kunnen waarborgen. Deze door het CPB gestelde beleidsoptie vormt daarom eveneens een serieus risico voor de kwaliteit van de notariële dienstverlening.’
De KNB gaat graag met het CPB de dialoog aan na het verschijnen van het rapport van de commissie Hammerstein.
Doelstellingen liberalisering notariaat nog niet bereikt, Rechtennieuws.nl