Ordina en het Openbaar Ministerie (OM) hebben waarschijnlijk regels overtreden bij het sluiten van een contract in 2009.
Er is ”een duidelijke aanwijzing van een mogelijke onregelmatigheid” bij deze order gevonden door advocatenkantoor De Brauw Blackstone Westbroek, zo bleek dinsdag.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
Dat bureau voerde de afgelopen tijd in opdracht van Ordina een omvangrijk onderzoek uit bij de automatiseerder. Structurele onregelmatigheden werden daarbij niet gevonden. Wel zijn er enkele gevallen van ongepast gedrag bij een beperkt aantal personen vastgesteld.
In de raamovereenkomst met het OM lijkt een medewerker van de klant echter na de voorlopige gunning aan Ordina verzocht te hebben de prijsstelling van de offerte aan te passen.
”Vervolgens lijkt die prijsstelling bij de offerte inderdaad te zijn gewijzigd. Op die basis is de raamovereenkomst uiteindelijk gesloten”, aldus Ordina. Het concern heeft het Openbaar Ministerie in de hoedanigheid van opdrachtgever inmiddels ingelicht.
Geen structurele onregelmatigheden
Topman Stépan Breedveld wilde het woord fraude niet in de mond nemen. ”Maar het mag niet”, benadrukte hij. Hij wees er verder op dat er geen aanwijzigingen zijn van structurele onregelmatigheden bij het bedrijf. Ook omkoping, ongeoorloofde afstemming met concurrenten of buitensporig relatiebeheer zoals dure geschenken zijn niet geconstateerd.
Wel hebben in vier van de acht onderzochte overeenkomsten contacten plaatsgevonden met opdrachtgevers tijdens de aanbestedingsprocedure. Daarbij kan vertrouwelijke informatie zijn gedeeld. “In enkele gevallen vinden wij dat sprake is geweest van ongepast gedrag van onze medewerkers”, aldus het bedrijf.
Ook werd bij het ICT-bedrijf van de rechterlijke organisatie ICTRO een zogenoemde raamovereenkomst op initiatief van de opdrachtgever verlengd. Het is volgens de onderzoekers de vraag of de deal op deze wijze nog verlengd had mogen worden.
Ordina liet het onderzoek uitvoeren naar aanleiding van een uitzending van het televisieprogramma Zembla, waarin het concern werd beticht van fraude bij het binnenhalen van overheidsopdrachten in de periode 2005-2010.
In totaal werden er acht zaken onderzocht, waarvan zes naar aanleiding van de Zembla-uitzending. De twee andere zaken kwamen tijdens het onderzoek naar boven.
Compensatie
Ordina ziet geen basis voor een compensatie aan beleggers, vanwege de koersval die volgde op de uitzending van het televisieprogramma Zembla.
Een klein aantal particuliere aandeelhouders had om compensatie gevraagd voor de verliezen die geleden zouden zijn door de uitzending en de daaropvolgende berichtgeving. Zembla sprak van ”stelselmatige onregelmatigheden” bij het concern.
”Ordina ziet geen basis voor een dergelijke compensatie en wijst aansprakelijkheid af”, aldus de onderneming in een aandeelhouderscirculaire. Het bedrijf zegt vooralsnog geen claims te hebben ontvangen van klanten, concurrenten of ketenpartners.
Interesse in overname
Europese en Amerikaanse partijen hebben interesse in een overname van Ordina. Dat meldt De Telegraaf op basis van ingewijden.
Diverse partijen hebben in de markt geïnformeerd naar de onderneming. Uit strategische hoek zou de interesse voor Ordina vooral uit Europa komen, uit de VS is er interesse vanuit de private-equityhoek. De partijen zien aandeelhouder Jan Niessen, die ongeveer 12 procent van de aandelen heeft, echter als struikelblok, aldus de krant.
Niessen nam zijn belang kort voor de uitzending van televisieprogramma Zembla over fraude bij de onderneming. Daarna kelderde de koers. Geïnteresseerde partijen verwachten dat Niessen nu niet zomaar zijn aandelen Ordina met verlies zal verkopen. Er zal sprake moeten zijn van een hoge premie op de huidige koers.
Het bedrijf maakte dinsdag een flinke koerssprong op Beursplein 5. Beleggers reageerden opgelucht op de uitkomsten van het interne fraudeonderzoek en een mogelijke overname.
In gesprek
Het Openbaar Ministerie (OM) gaat in gesprek met advocatenkantoor De Brauw Blackstone Westbroek over de bevindingen bij een onderzoek bij Ordina.
Het kantoor voerde in opdracht van de automatiseerder een onderzoek uit naar mogelijke onregelmatigheden bij contacten van het bedrijf met ambtenaren. Eén van de conclusies is dat Ordina en het OM waarschijnlijk regels hebben overtreden bij het sluiten van een contract in 2009.
Na een uitzending van Zembla in oktober over fraude bij overheidsaanbestedingen door Ordina was de Rijksrecherche onder leiding van het OM al een oriënterend onderzoek begonnen. Een woordvoerster van het OM zei dinsdag dat dit onderzoek nog steeds loopt.
Bij de gemeente Rotterdam wordt een intern onderzoek naar de zaak in maart afgerond. Ondertussen is wel aangifte gedaan van overtreding van de aanbestedingsregels bij het Openbaar Ministerie.
Inhoudelijk kan een woordvoerder van de gemeente daar nog niet op ingaan, omdat het onderzoek nog moet worden afgerond. Ook is de zaak gemeld bij de Autoriteit Consument & Markt (ACM).