De richtlijn die voorschrijft hoe de Rechtspraak omgaat met het anonimiseren van namen in uitspraken die op internet worden gepubliceerd, is redactioneel herzien. Inhoudelijk is er niets veranderd.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
Van de bijna 2 miljoen rechterlijke uitspraken in Nederland wordt minder dan 1 procent gepubliceerd op rechtspraak.nl. De samenleving moet de rechterlijke macht kunnen controleren, maar is in de praktijk aangewezen op een redactionele selectie die de rechterlijke macht zélf maakt. De rest blijft de facto geheim.
Op grond van artikel 1 van de Wet bescherming persoonsgegevens hebben natuurlijke personen, anders dan rechtspersonen en bestuursorganen, recht op privacy. Daarom anonimiseert de Rechtspraak uitspraken die op internet worden gepubliceerd, die hiermee privacy boven de openbaarheid van rechtspraak uit artikel 121 van de Grondwet lijkt te stellen.
Hoe de regels precies worden toegepast, is terug te vinden in de richtlijn. De reden voor de redactionele herziening is dat de richtlijn door aanpassingen en toevoegingen in de loop der tijd, niet meer zo goed leesbaar was.
Selectiecriteria
In 2006 heeft een commissie al geadviseerd om alle uitspraken op internet te publiceren. Tegen dit advies in heeft men zogenaamde selectiecriteria opgesteld. Vanwege beperkte technische kennis en systemen heeft de Raad voor de rechtspraak het standpunt ingenomen dat het niet mogelijk zou zijn om alle uitspraken te publiceren, terwijl er tegelijkertijd rekening wordt gehouden met de persoonlijke levenssfeer van burgers. Welke uitspraken op internet worden gepubliceerd, staat omschreven in deze selectiecriteria. In grote lijnen komen die erop neer dat uitspraken worden gepubliceerd als er maatschappelijke belangstelling voor is of als een vonnis bijzondere juridische waarde heeft. Het is kennelijk aan rechters welke rechterlijke uitspraken openbaar worden gemaakt.