Een 20-jarige man is door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot een gevangenisstraf van 30 maanden, waarvan 15 voorwaardelijk. De rechtbank achtte de man schuldig aan gijzeling, bedreiging en het voorhanden hebben van een wapen op 29 januari dit jaar in een pand van de NOS. De man komt daarnaast onder toezicht van de reclassering en mag voorlopig niet meer op en in de buurt van het Mediapark in Hilversum komen.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
De straf die de rechtbank oplegde was lager dan de eis van de officier van justitie. Anders dan de officier vond de rechtbank de actie van de man geen gijzeling van het vrije woord en een actie die de grondvesten van de democratie raakt, maar veeleer een achteraf bezien vrij amateuristische poging om zijn eigen vrije woord door een gewelddadige actie aan anderen op te dringen.|
Dat laat onverlet dat de gijzeling grote impact had en heeft op de direct betrokkenen, met name de beveiligers en andere aanwezigen in het NOS-pand. De man had een alarmpistool en een dreigbrief bij zich die hij aan een beveiliger liet zien, zei dat zijn actie ‘zeker geen geintje’ was en dat er ‘andere dingen zouden gebeuren’. De beveiliger had na het lezen van de brief en het zien van het wapen, geen andere keuze dan met verdachte mee te gaan naar een studio, oordeelde de rechtbank
Volgens de rechtbank is verdachte planmatig te werk gegaan, met als doel zijn boodschap aan een breed publiek te kunnen verkondigen. Zijn actie leidde tot angst en onrust bij de slachtoffers in het NOS-pand én in de samenleving. De rechtbank constateerde ook dat toen na enkele dagen bleek dat verdachte niet in groepsverband had geopereerd en dat hij zijn bedreigingen niet zou waarmaken, de maatschappelijke onrust langzaam verdween en er ook sprake was van een zekere mildheid in zijn richting.
De man is volledig toerekeningsvatbaar. Een psycholoog en psychiater die over hem rapporteerden vinden dat er van een persoonlijkheidsstoornis geen sprake is. Hoogstens zijn zijn achterdochtige overtuigingen ‘opmerkelijk’.
De rechtbank hield bij het opleggen van de straf slechts beperkt rekening met de grote media-aandacht die hem ten deel viel, omdat de man er zelf voor heeft gekozen om zijn boodschap in het acht uur journaal te willen verkondigen. De rechtbank woog wel ten voordele van de verdachte mee dat de beelden van zijn actie nadien vaak zijn uitgezonden, terwijl daarbij door met name de NOS de gebruikelijke maatregelen ter bescherming van de privacy van personen niet werden gehanteerd.
Aan de gegijzelde beveiliger moet de man 2567,71 euro schadevergoeding betalen. Aan de NOS moet hij 2626,22 euro betalen als schadevergoeding voor extra beveiligingskosten en rechtsbijstand.
ECLI:NL:RBMNE:2015:4919